Atenție! Dignosticarea diabetului înainte de această vârstă crește riscul de demență

Potrivit cercetătorilor, vârsta de debut a diabetului joacă un rol crucial. Până acum se știa că diabetul crește riscul de complicații de sănătate pe termen lung, inclusiv declinul cognitiv.

Un studiu recent publicat în PLOS ONE a arătat că a fi diagnosticat cu diabet de tip 2 înainte de vârsta de 50 de ani poate crește semnificativ riscul de a dezvolta demență.

Diagnosticarea diabetului la vârste mai mici crește riscul de demență

Pentru a înțelege legătura, cercetătorii au analizat datele din Studiul privind sănătatea și pensionarea (2002–2016) care a urmărit 1.213 adulți din SUA cu vârsta de 50 de ani și mai mult cu diabet de tip 2. Folosind teste de sânge, au confirmat că participanții nu aveau demență la începutul studiului. Peste 14 ani, 216 participanți (17,8%) au dezvoltat demență.

Analiza a arătat că diagnosticele anterioare ale diabetului au crescut riscul de demență. Cei diagnosticați înainte de vârsta de 50 de ani au avut de 1,9 ori mai multe șanse de a dezvolta demență, comparativ cu cei diagnosticați la 70 de ani sau mai mult.

De asemenea, diagnosticele la vârsta de 50-59 și 60-69 de ani au crescut riscul de 1,72, respectiv de 1,7 ori.

Practic, cu fiecare an mai devreme, pentru o persoană care este diagnosticată cu diabet de tip 2, riscul de a dezvolta demență crește cu 1,9%.

Studiul nu a examinat modul în care debutul diabetului crește riscul de demență, dar cercetătorii sugerează factori precum glicemia crescută, rezistența la insulină și inflamația pot contribui.

Obezitatea, factor de risc pentru diabet

Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că obezitatea a crescut riscul de demență în cazurile de diabet diagnosticate înainte de 50 de ani, indicând că ar putea fi un alt factor care contribuie.

„Deși nu știm sigur de ce un diagnostic mai devreme de diabet ar crește riscul de demență, studiile anterioare arată că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 la mijlocul vieții pot prezenta mai multe complicații vasculare, control slab al zahărului din sânge și rezistență la insulină – toți fiind factori de risc cunoscuți pentru deficiența cognitivă”, a spus Bei Wu, autorul principal al studiului.

Studiul evidențiază importanța vârstei la diagnosticarea diabetului și sugerează că țintirea în mod specific a obezității, fie prin dietă și exerciții fizice sau poate prin medicamente, poate juca un rol în prevenirea demenței la adulții mai tineri cu diabet.

Recent Posts

Tehnici simple de respirație pentru calmarea minții. Cum să le integrezi în rutina zilnică

Exercițiile de respirație constituie un instrument puternic pentru reglarea emoțiilor și reducerea stresului. Prin practicarea…

26 de minute ago

Ce sunt visele lucide și care sunt cele mai bune tehnici pentru a-ți controla visele

Controlul viselor lucide poate fi o experiență fascinantă și îți poate oferi oportunitatea de a…

55 de minute ago

Află cum afectează hipertensiunea arterială sănătatea oculară și a creierului

Hipertensiunea arterială (HTA) se mai numește și „ucigașul tăcut” pentru că este o boală tăcută,…

o oră ago

„Am făcut cancer ovarian de la acest produs cosmetic”. Sute de femei dau în judecată un gigant farmaceutic

Un produs cosmetic utilizat timp de decenii în întreaga lume se află în centrul unui…

2 ore ago

Durerea de umăr, un semn de cancer avansat în cazul unei femei

Durerea de umăr, un semn de cancer avansat în cazul unei femei de doar 32…

2 ore ago

Ce e total interzis să faci azi, pe 21 noiembrie. E una din cele mai importante sărbători

Sărbătoare importantă azi. Joi, 21 noiembrie 2024, credincioșii ortodocși din România sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului…

3 ore ago

Citeste si: