Din cuprinsul articolului
Roșiile și produsele pe bază de roșii, cum ar fi sosurile și sucurile, pot irita și mai mult mucoasa esofagiană și pot cauza și mai multe probleme celor care suferă de GERD.
Sindromul intestinului iritabil (IBS)
Sindromul intestinului iritabil este o boală cronică care afectează colonul și provoacă simptome precum dureri abdominale, balonare, gaze și diaree. Roșiile conțin anumite tipuri de carbohidrați care pot provoca fermentație intestinală la unele persoane cu această boală. Acest proces duce la creșterea formării de gaze și la simptome neplăcute. Dacă aveți IBS, este logic să încercați să eliminați roșiile din alimentație și să urmăriți eventualele îmbunătățiri.
Pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi sunt depozite minerale dure, care se formează în rinichi și pot provoca dureri severe și alte complicații. Aceasta conține oxalați, substanțe care se pot lega de calciu și pot forma pietre. La persoanele care sunt predispuse la pietre la rinichi, consumul de roșii poate crește riscul formării acestora. Dacă aveți un istoric de pietre la rinichi, discutați cu medicul dumneavoastră dacă ar trebui să eliminați roșiile din dieta dumneavoastră.
Bolile autoimune
Bolile autoimune, cum ar fi lupusul, determină sistemul imunitar să atace propriile țesuturi ale organismului. Roșiile fac parte din familia cruciferelor, care conțin solanină, o substanță care poate agrava inflamația la unele persoane. Dacă aveți o boală autoimună, eliminarea roșiilor din alimentație ajută la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea stării generale de bine.
Migrenele
Migrenele sunt dureri de cap puternice, care sunt adesea însoțite de greață, vărsături și sensibilitate la lumină și sunet. Unii oameni consideră că roșiile declanșează migrene. Acest lucru se poate datora tiraminei, o amină prezentă în tomate, care este un declanșator cunoscut de migrene la persoanele sensibile. Dacă suferiți de migrene frecvente, încercați să o eliminați din alimentație și vedeți dacă frecvența și intensitatea durerilor de cap scad.