Atenție! Cum știi că ai chisturi la pancreas. Semnele de alarmă

Un chist pancreatic este o formațiune anormală, sub forma unui săculeț cu lichid la nivelul pancreasului. De cele mai multe ori acestea nu sunt canceroase, însă tot trebuie să faci investigații și să te asiguri că ești bine. Uneori, acestea pot fi maligne, dar există prevenție. 

Medicii atrag atenția că nu trebuie confundat chistul pancreatic cu pseudochistul. Pseudochisturile pancreatice, de exemplu, apar în urma unei pancreatite de la traumatisme la nivelul abdomenului, cum ar fi cele cauzate de un accident de maşină. De asemenea, ele sunt cele mai des întâlnite leziuni chistice pancreatice și afectează mulți oameni anual.

Concret, chisturile pancreatice sunt formațiuni care seamănă cu un săculeț plin de lichid, de regulă omogen. Pseudochistul apare odată cu obstrucția ductelor pancreatice prin stricturi sau calcificări.

Simptomele chistului pancreatic

Chisturile pancreatice și chiar și pseudochisturi sunt, de regulă, asimptomatice sau pot produce simptome moderate până la simptome severe. De obicei, primele simptome se resimt după un episod de pancreatită. Cele mai comune simptome sunt:

Atenție! Netratate și nediagnosticate la timp, chisturile pancreatice sau  pseudochisturile pot amenința viața celui în cauză.

Cum se stabilește diagnosticul unui chist pancreatic

Pseudochisturile pancreatice pot fi greu de diagnosticat. Deoarece cele mai multe simptome sunt comune multor boli din sfera digestivă și nu numai. De aceea, diagnosticul se stabilește după ce a avut loc o tomografie sau un RMN – rezonanță magnetică nucleară. De ajutor este și ecografia endoscopică. Însă, importantă este analiza lichidului chistic. Acasta poate să spună ce tip de chist există sau dacă este vorba despre un pseudochist.

În ce constă tratamentul

De cele mai multe ori, pseudochisturi se rezolvă fără tratament. Dar dacă ele ajung să dea simptome, să crească în dimensiune atunci medicul poate să recomande drenajul acestora. În literatura de specialitate există trei procedee de drenaj a  chisturilor pancreatice: drenajul endoscopic, drenajul realizat cu ajutorul unui cateter și cel chirurgical.

Medicii spun că atât chisturile pancreatice cât și pseudochisturile pot fi prevenite prin evitarea apariției pancreatitei. Trebuie să ai un stil de viață sănătos, să nu faci abuz de alcool.

Recent Posts

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

5 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

25 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

55 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Citeste si: