Din cuprinsul articolului
Există oameni care nu suportă ceapa, poate din cauza texturii, sau a gustului sau a mirosului inconfundabil, cine știe. Dar, știai că sunt și persoane care evită consumul acestui aliment nu din alegere proprie, ci din necesitate?
Acesta poate fi cazul persoanelor diagnosticate cu boala Crohn, un tip de boală inflamatorie intestinală (IBD). Persoanele cu boala Crohn suferă de inflamații în tractul digestiv, cel mai adesea în intestinul subțire, conform Clinicii Mayo.
Acest lucru poate provoca simptome precum:
- dureri abdominale,
- oboseală,
- febră,
- diaree,
- scădere în greutate.
În cazuri mai severe, o persoană poate dezvolta pietre la rinichi, anemie sau inflamație în alte zone ale corpului, inclusiv ficatul, ochii sau pielea.
Ceapa poate agrava simptomele bolii Crohn
Deși cauza bolii Crohn nu este clară, anumite alimente pot exacerba simptomele în timpul unei erupție, inclusiv ceapă, potrivit Milton Keynes University Hospital. Ceapa poate înrăutăți lucrurile pentru pacienții cu IBD, pentru că este considerată un aliment cu conținut ridicat de FODMAP (oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile).
FODMAP-urile sunt zaharuri care pot provoca simptome gastrointestinale neplăcute, cum ar fi balonare, gaze sau dureri de stomac, explică dieteticianul Anne-Marie Stelluti, potrivit Crohn’s & Colitis Australia. În plus, dacă vă confruntați cu diaree ca simptom în timpul unei apariții a bolii Crohn, veți dori să reduceți aportul de fibre, ceea ce înseamnă să evitați legumele crude precum ceapa.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), 1 cană de ceapă crudă tocată conține 2,72 grame de fibre. Deși aceasta nu este o cantitate exorbitantă, se recomandă să amânați să consumați prea multe fibre până după ce simptomele gastrointestinale s-au rezolvat.
Din păcate, consumul de ceapă poate fi greu de evitat, din moment ce este bază pentru atât de multe mâncăruri gustoase, de la tocane, la ciorbe sau sosuri. Din aceste motive, persoanele cu IBD pot beneficia de pe urma unei diete cu conținut scăzut de FODMAP.
Ce este dieta cu conținut scăzut de FODMAP și cum poate ajuta persoanele cu boala Crohn
O dietă cu conținut scăzut de FODMAP implică reducerea temporară a alimentelor FODMAP din dieta cuiva, cum ar fi ceapa, usturoiul, grâul și lintea, precum și alimentele bogate în lactoză și fructoză. Bacteriile din intestinul nostru sunt capabile să descompună rapid alimentele FODMAP pentru conversia energiei.
Dar reducerea acestor alimente în cazul bolii Crohn poate ajuta persoanele cu această afecțiune să evite distensia intestinului subțire, creșterea producției de gaze și disconfort abdominal care însoțește adesea acest proces metabolic, potrivit unei recenzii științifice publicate în 2020. în Nutrients.
Prin comparație cu alte tipuri de diete, dieta cu conținut scăzut de FODMAP a dus la o îmbunătățire a simptomelor gastrointestinale, mai puține crize de diaree, scăderea inflamației și creșterea calității vieții la pacienți.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în ceea ce privește recomandările dietetice pentru persoanele cu boala Crohn, deoarece dieta mediteraneană, dieta semi-vegetariană sau dieta CD-TREAT, printre altele, pot fi, de asemenea, benefice pentru pacienții cu IBD.
În plus, nu toți pacienții cu boala Crohn vor fi afectați de aceleași alimente. Unii oameni pot tolera ceapa fără probleme, de exemplu. Deoarece pacienții cu boala Crohn vor avea nevoi alimentare diferite, este întotdeauna cel mai bine să se consulte cu un medic.