Sari la conținut

Atenție! Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat un șarpe

Sursa foto: Pixabay

Atenție! Ce trebuie să faci dacă te-a mușcat un șarpe și cât de important este să acționezi rapid. Îți poate salva viața! Iată ce trebuie făcut urgent

Șerpii sunt animale foarte periculoase care pot ucide o persoană în doar câteva minute. Se cunosc în jur de 3.500 de specii de șerpi, dar mai puțin de o zecime sunt specii veninoase.

În cazul în care suntem mușcați de un șarpe, trebuie să acționăm rapid. Altminteri…

Tu știi ce trebuie să faci dacă te-a mușcat un șarpe?

Câte specii de șerpi veninoși avem în România

Singurul șarpe veninos de la noi este vipera cu corn iar mușcătura sa este foarte gravă. Cum se poate deosebi? Ei bine, mușcătura acestei vipere se poate deosebi după cele două urme lăsate de colții șarpelui.

La scurt timp după mușcătură, sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.

Șerpii veninoși fac parte din 5 familii:

  • Elapidae (cobra şi şarpele Krait din India, mamba şi şarpele coral care se întâlnesc peste tot pe glob, cu excepţia Europei),
  • Viperidae (viperele adevărate, răspândite pe tot globul, în afară de continentul american),
  • Hydrophidae (şerpii marini),
  • Crotalidae (viperele cu gropiţe, din care fac parte şarpele cu clopoţei şi mocasinul de apă, răspândite în Asia şi America)
  • Colubridae (şerpii de pe teritoriul african).

În rândurile următoare vom vorbi despre mușcătura viperei cu corn, fiind și singura specie veninoasă care se regăsește în România. Ei bine, mușcătura ei este una dureroasă. În locul respectiv apare progresiv eritem, adică roșeață și edem.

În cazurile ușoare, mușcătura nu depășește după câteva ore diametru de 3-15 cm. Cu toate acestea, într-un caz grav, poate ajunge și până la 30 cm sau chiar mai mult.

Trebuie să faci asta URGENT

Trebuie menționat faptul că viperele nu atacă omul decât dacă sunt provocate sau se calcă pe ele, din greșeală. Specialiștii spun că viperele se reproduc în perioada iunie-august, atunci fiind cel mai periculoase, notează playtech.ro.

Manifestările generale sunt consecința toxicității veninului și determină următoarele: acţiuni neurotoxice, exprimate prin greţuri, vărsături, ameţeli, scăderea tensiunii arteriale, iar după câteva ore apar zone de echimoze (vânătăi), sângerare a gingiilor şi nasului, vărsături cu sânge, sânge în urină, tulburări ale bătăilor inimii, comă şi deces.

Singurul lucru care poate salva victima este tratamentul corect și rapid, care trebuie efectuat imediat după mușcătură.

Drept urmare, trebuie eliminat cât mai repede veninul din zona în care a pătruns, inactivarea veninului existent în organism, micșorarea vitezei de difuziune și corectarea eventualelor tulburărilor generale.

Primul ajutor este foarte important. Victima trebuie calmată și pusă în repaus, apoi se va monta un garou la câțiva centimetri deasupra locului mușcăturii, apoi transportat de urgență la spital.

Nu sunt recomandate sucţiunea veninului, inciziile pentru evacuarea veninului şi aplicarea de gheaţă, deoarece există riscul de suprainfecție și ischemie, mai notează sursa citată.

 

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel