Laptele este principala sursă de calciu, însă trebuie tratat termic înainte de a fi consumat, pentru că poate transmite boli grave în situaţia în care nu este pasteurizat.
„Atenţie la ambalajele de plastic pe care le utilizează producătorii care nu au puncte de desfacere în magazine, pentru că acestea pot fi folosite în mod necorespunzător”, avertizează nutriţionistul Corina Zugravu.
Indiferent de calităţile lui, laptele poate provoca şi boli dacă nu e tratat termic (pasteurizat, sterilizat).
- „Tuberculoza poate fi produsă de un agent patogen existent în laptele crud care atacă plămânul”, explică specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.
- Listerioza este o boală răspândită prin brânzeturi fabricate din lapte nepasteurizat. „Afectează în primul rând copiii şi bătrânii, iar femeile gravide pot pierde chiar sarcina”, atenţionează specialistul.
- Febra tifoidă poate fi, de asemenea, cauzată de lapte. Netratată poate cauza chiar moarte. Printre simptome se numără senzaţia de greaţă, vomă, temperatură, diaree.
- Stafilococoza este o intoxicaţie alimentară care apare la două ore de la ingerarea laptelui. Se manifestă prin vomă, crampe abdominale şi uneori diaree şi cefalee.
- Salmoneloza este tot o toxiinfecţie provocată de un microb, ale cărei simtome apar în 24 de ore. Se manifestă prin diaree, crampe, febră, dureri de cap, vomă. „Există şi cazuri în care bacteria poate ataca inima, creierul sau pancreasul”, avertizează Mencinicopschi.