Din cuprinsul articolului
Cafeaua crește colesterolul, dacă e preparată greșit. Chiar dacă are nenumărate beneficii pentru între organismul, fiind o sursă de antioxidanți, cafeaua poate produce și efecte neplăcute, în unele situații.
”Desi, cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele,” a explicat dr. Alina Lăcătuș, medic nutriționist și nefrolog.
Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute.
Potrivit medicului, modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberara, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.
”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa,” atrage atenția dr. Alina Lăcătuș.
Conform statisticilor, 80% din populatia mondiala este consumatoare de cafea. Beneficiile cafelei pentru sanatate provin din substantele neuroactive din compozitia sa ce influenteaza activitatea neuronala.
Un consum regulat de cafea impiedica apariția diabetului zaharat, boala Parkinson si cancerul de colon. Datorita efectului vasodilatator, combate durerile de cap minore. Acest lucru se datorează prezentei antioxidantilor, raspunzatori pentru aceste probleme.
Triglonina, substanța care dă gustul amarui al cafelei, este o substanta antibacteriana si antiadeziva, ce previne formarea cariilor dentare.
Un consum regulat de cafea creeaza o protecție pentru apariția cancerului de san, datorita efectului pe care il are asupra hormonilor feminini, iar in cazul barbatilor poate ajuta în privinta cancerului de prostata, sa nu dezvolte forme grave.
Studiile recente au demonstrat ca un consum moderat de cafea ajuta la imbunatatirea memoriei de scurta durata, deoarece exista o legatura stransa intre cofeina si modul in care creierul uman functioneaza. Cofeina activeaza partea sistemului nervos care imbunatateste capacitatea de memorare si de concentrare.
Întotdeauna preferam cafeaua dimineța, deoarece sporește atentia si ne binedispune. Cofeina activează și stimuleaza sistemul nervos, fapt care duce la secreția de adrenalina. Contine proteine, lipide si carbohidrati, ce produc serotonina, asa-numitul hormon al fericirii. Nivelul de cofeina dintr-o ceasca îmbunatateste ritmul inimii și rezistenta la efort.
Dupa ce consumati cafeaua, puteti folosi zatul pentru a obține propria modalitate de exfoliere, ieftina si eficienta, prin crearea unor masti, benefice pentru ten, cat si sani. Cremele anticelulitice contin cafea, iar zatul va poate ajuta sa va aplicati un tratament acasa, impotriva celulitei.
În urma studiilor realizate, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces in toate cazurile. O ceasca de cafea ne aduce zilnic un aport de vitamine, cum ar vitamina B5, B2, B3, B1, Potasiu si Mangan.
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…
Problemele de memorie nu trebuie ignorate, mai ales când apar frecvent și afectează calitatea vieții.…
Vârsta la care o femeie experimentează prima menstruație, cunoscută sub numele de menarhă, poate oferi…
Un număr impresionant de 400.000 de pensionari vor primi o sumă de 1.800 lei în…
Spune adio durerilor articulare de iarnă! Pe măsură ce temperatura scade, mulți oameni experimentează dureri…