Sari la conținut

Atenție! Cafeaua preparată în acest fel crește colesterolul

scortisoara in cafea
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea la ibric

Cafeaua crește colesterolul, dacă e preparată greșit. Chiar dacă are nenumărate beneficii pentru între organismul, fiind o sursă de antioxidanți, cafeaua poate produce și efecte neplăcute, în unele situații. 

”Desi, cafeaua nu contine colesterol, are in compozitia ei niste substante uleioase numite diterpene (cafestol si kahweol) care cresc LDL-colesterolul, colesterolul total si trigliceridele,” a explicat dr. Alina Lăcătuș, medic nutriționist și nefrolog.

Studiile au aratat ca fiecare 10 mg de diterpene cresc colesterolul seric cu 0.13 mmol/L, ceea ce nu este de neglijat, mai ales pentru cineva care are lipidele serice deja crescute.

Potrivit medicului, modul de preparare al cafelei influenteaza cantitatea de diterpene eliberara, tipul cafelei (arabica sau robusta) nefiind important. Hartia de filtru, folosita la cafetiere clasice sau la percolator, retine aceste uleiuri, motiv pentru care consumul de cafea filtrata ne protejeaza de acest risc.

Cantitatea de diterpene care se elibereaza din cafea in functie de modul de preparare si cu cat poate creste nivelul seric al colesterolului la un consum de 5 cesti de cafea/zi (o ceasca insemanand aprox. 150 ml).

”Cafeaua turceasca pare sa fie cea mai nociva, urmata de cafeaua facuta la cafetiera cu presa, apoi cea fiarta la ibric. La polul opus este cafeaua obtinuta la cafetiera cu filtru, percolator sau preparata instant, la care cresterea colesterolului este nesemnificativa,” atrage atenția dr. Alina Lăcătuș.

Beneficii cafea

Conform statisticilor, 80% din populatia mondiala este consumatoare de cafea. Beneficiile cafelei pentru sanatate provin din substantele neuroactive din compozitia sa ce influenteaza activitatea neuronala.

Protejează împotriva anumitor boli

Un consum regulat de cafea impiedica apariția diabetului zaharat, boala Parkinson si cancerul de colon. Datorita efectului vasodilatator, combate durerile de cap minore. Acest lucru se datorează prezentei antioxidantilor, raspunzatori pentru aceste probleme.

Triglonina, substanța care dă gustul amarui al cafelei, este o substanta antibacteriana si antiadeziva, ce previne formarea cariilor dentare.

Un consum regulat de cafea creeaza o protecție pentru apariția cancerului de san, datorita efectului pe care il are asupra hormonilor feminini, iar in cazul barbatilor poate ajuta în privinta cancerului de prostata, sa nu dezvolte forme grave.

Îmbunătăteste memoria de scurtă durată

Studiile recente au demonstrat ca un consum moderat de cafea ajuta la imbunatatirea memoriei de scurta durata, deoarece exista o legatura stransa intre cofeina si modul in care creierul uman functioneaza. Cofeina activeaza partea sistemului nervos care imbunatateste capacitatea de memorare si de concentrare.

Energizează și crește pulsul

Întotdeauna preferam cafeaua dimineța, deoarece sporește atentia si ne binedispune. Cofeina activează și stimuleaza sistemul nervos, fapt care duce la secreția de adrenalina. Contine proteine, lipide si carbohidrati, ce produc serotonina, asa-numitul hormon al fericirii. Nivelul de cofeina dintr-o ceasca îmbunatateste ritmul inimii și rezistenta la efort.

Înfrumusetează pielea si elimina celulita

Dupa ce consumati cafeaua, puteti folosi zatul pentru a obține propria modalitate de exfoliere, ieftina si eficienta, prin crearea unor masti, benefice pentru ten, cat si sani. Cremele anticelulitice contin cafea, iar zatul va poate ajuta sa va aplicati un tratament acasa, impotriva celulitei.

Prelungește viața

În urma studiilor realizate, consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces in toate cazurile. O ceasca de cafea ne aduce zilnic un aport de vitamine, cum ar vitamina B5, B2, B3, B1, Potasiu si Mangan.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel