Din cuprinsul articolului
Știai că bolile dau mirosuri urâte? Cu siguranţă ţi s-a întâmplat să simţi, fie pe stradă, fie, la locul de muncă, fie în locuri aglomerate, anumite mirosuri neplăcute, venind dinspre persoane ce nu păreau să aibă probleme de igienă.
Înţepător, puternic, special sau suav şi nu întotdeauna neplăcut, mirosul răspândit în jur poate spune foarte multe despre starea noastră de sănătate. De aceea, este bine să nu ignorăm niciun iz ciudat emanat de propriul corp, căci poate fi semn de boală.
Înainte de toate, trebuie menţionat că transpiraţia unui om sănătos şi curat nu are miros. Bacteriile de la suprafaţa pielii, care intră în contact cu transpiraţia, sunt cele care dau un iz specific fiecăruia dintre noi.
Este şi motivul pentru care anumite părţi ale corpului, precum picioarele, regiunea inghinală, axilele sau pliurile de sub sâni, la femei, miros mai accentuat decât altele şi necesită o îngrijire aparte. Când, în ciuda curăţeniei corporale şi a igienei orale corecte, se simt mirosuri specifice, e cazul să tragem un semnal de alarmă şi să dăm fuga la medic.
Dacă ştii că urmezi un tratament anume sau că ai consumat anumite alimente, nu e cazul să intri în panică atunci când transpiraţia capătă un miros urât. Unele medicamente, precum cele folosite în tratamentul cancerului, ori antibioticele pot modifica mirosul natural al pielii. La fel se întâmplă şi când mâncăm ceapă sau usturoi. În general, izurile deranjante se emană prin piele, prin glandele sudoripare şi din gură.
Or, îmbrăcămintea şi încălţămintea din materiale sintetice nu lasă transpiraţia să se evapore, iar părul de pe corp în exces contribuie la reţinerea transpiraţiei şi a bacteriilor, ceea ce duce la accentuarea mirosului. Totuşi, când mirosul e diferit de cel cunoscut, de transpiraţie, semnalează o boală. Diabeticii, spre exemplu, au un miros specific de acetonă, în vreme ce un iz de amoniac îi caracterizează pe cei ce suferă de o afecţiune a ficatului.
Sistemul endocrin pare să fie responsabil de toate relele, mai ales în cazul femeilor. O disfuncţie a glandei tiroide, precum hipertiroidia, se manifestă prin transpiraţie excesivă, urât mirositoare.
Dar acelaşi lucru se întâmplă şi în caz de sindrom al ovarului polichistic, de tumori ovariene sau de disfuncţii ale glandelor suprarenale. Abundentă şi neplăcută nărilor, sudoarea îi caracterizează pe bărbaţii cu surplus de testosteron, pe femeile cu exces de hormoni masculini, pe cei cu dereglări ale hipofizei.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…