Cu cât dezvoltați mai repede factorii de risc pentru boli de inimă, cu atât sunt mai mari șansele de a dezvolta demență, sugerează un nou studiu.
Cercetările anterioare au legat amenințările pentru sănătatea inimii, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și obezitatea, cu declinul mental și demența.
Adunarea acelor factori de risc într-un ritm mai rapid crește riscul de boală Alzheimer și demență vasculară, conform descoperirilor publicate online pe 20 aprilie în revista Neurology.
„Studiul nostru sugerează că a avea un risc accelerat de boli cardiovasculare, acumulând rapid mai mulți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arterială și obezitatea, este predictiv pentru riscul de demență și este asociat cu apariția declinului memoriei”, a spus autorul studiului Bryn Farnsworth von Cederwald, profesor la Universitatea Umeå din Suedia.
„Ca urmare, intervențiile la persoanele care au riscuri cardiovasculare accelerate ar putea fi o modalitate eficientă de a ajuta la prevenirea declinului suplimentar al memoriei în viitor”, a transmis el într-un comunicat de presă al jurnalului.
Studiul a inclus peste 1.200 de persoane (vârsta medie: 55 de ani) care nu au avut probleme cardiace sau de memorie la început și au fost urmărite până la 25 de ani.
Până la sfârșitul studiului, aproximativ 6% au dezvoltat boala Alzheimer și 3% au dezvoltat demență din cauza bolilor vasculare.
La început, riscul mediu de boli de inimă al participanților pe 10 ani a fost între 17% și 23%. Odată cu trecerea timpului, riscul de boli de inimă a rămas stabil la 22% dintre participanți, a crescut moderat la 60% și a crescut rapid la 18%.
În comparație cu cei cu un risc stabil de boli de inimă, cei cu un risc accelerat au avut de trei până la șase ori mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer, de trei până la patru ori mai multe șanse de a dezvolta demență vasculară și de până la 1,4 ori mai multe șanse de a avea declinul memoriei, a constat studiul.
„Mai mulți factori de risc au fost crescuți la persoanele cu un risc accelerat, ceea ce indică faptul că o astfel de accelerare poate proveni dintr-o acumulare de daune de la o combinație de factori de risc în timp”, a spus Farnsworth von Cederwald.
„Prin urmare”, a adăugat el, „este important să se determine și să se abordeze toți factorii de risc la fiecare persoană, cum ar fi reducerea hipertensiunii arteriale, renunțarea la fumat și scăderea IMC, mai degrabă decât să abordeze doar factorii de risc individuali într-un efort de a preveni sau încetini demența.”
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…