Din cuprinsul articolului
Atenție! Aceste alimente pot provoca boli de inimă și cancer. Studiile arată o strânsă legătură între aceste alimente și cancer, iată ce ar trebui să evitați.
Strânsa legătură dintre anumite tipuri de alimente și bolile de inimă și cancer ar trebui să ne dea de gândit și, dacă nu le eliminăm din alimentație, măcar să le reducem.
Potrivit doctorului Vasi Rădulescu, dieta deficitară este corelată cu boala prin două mecanisme principale: când mâncăm prea mult, excesul se depune sub formă de masă adipoasă, care crește în timp riscurile pentru bolile principale (cronice, inclusiv cancere).
Medicul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor la care ne supunem consumând anumite alimente, într-un mesaj publicat pe blogul său personal.
„Invers, dacă mâncăm prea puțin devenim subnutriți și subponderali, cu riscuri elevate pentru numeroase boli. Normoponderalitatea se traduce într-un indice de masă corporală situat între 19 și 25 kilograme pe metru pătrat.
Ce e peste 25 se numește supraponderalitate, iar ce e sub 19 se numește subponderalitate. Reținem că ambele au riscuri crescute de boală.
Când vorbim de dietă, nu e deloc întâmplător că americanii au un dezastru (SAD – standard american diet e considerată cea mai proastă dietă din lume) și tot ei devin campioni la obezitate, indiferent de vârstă.
Predicțiile OMS sunt sumbre – obezitatea va deveni tot mai prezentă în anii viitori peste tot în lume.
Pe lângă faptul că se consumă multe calorii, în principal goale (exemplu zahăr), dincolo de necesarul zilnic, iar sedentarismul vine la pachet cu acest surplus de calorii, mai există o problemă: multe alimente sunt superprocesate și stau pe toate rafturile magazinelor.
Au etichete frumos colorate, cu scrisuri ademenitoare, cu oferte, cu prețuri atractive.
Nu ne-am obișnuit să verificăm etichetele, ci cumpărăm haotic, umplând frigiderul și debaraua. Mulți vânează promoții, alții se simt bine având multe alimente în casă, în antiteză cu vremurile în care nu prea se găsea nimic. Explicațiile sunt multe”, scrie medicul pe blogul său.
Potrivit unui studiu publicat în BMJ (The British Medical Journal), persoanele care au consumat alimente ultra procesate au un risc mai mare de cancer colorectal, boli de inimă și mortalitate ridicată (de aproape 30%).
Dar care sunt alimentele ultraprocesate? Ei bine, sunt toate alimentele ce conțin zahăr în exces, conservanți, siropuri, înlocuitori de zahăr, aditivi, coloranți, produsele bogate în proteine, băuturile dulci cu zahăr sau înlocuitori, mezelurile, produsele destinate sportivilor, dulciurile etc.
„Mezelurile și carnea roșie cresc riscul de cancer colorectal. O dietă săracă în fibre e și ea corelată cu acest risc. Perturbarea microflorei intestinale poate duce la afecțiuni cardiovasculare.
Consumul de zahăr în exces va duce la boli metabolice, ulterior la afecțiuni cardiovasculare. Iată cum există mai multe cercuri vicioase care se potențează reciproc”, mai notează Dr. Vasi Rădulescu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…