Din cuprinsul articolului
Un medicament, utilizat de mulți dintre noi, ce este disponibil fără prescripție medicală, pentru a trata simptome precum inflamația, durerea și febra poate provoca anemie.
La fel ca orice medicament, ibuprofenul poate provoca reacții adverse. Printre cele mai frecvente dintre acestea se numără durerea de stomac, cefaleea, amețelile, gazele, arsurile la stomac, greața, vărsăturile, constipația, diareea și erupția cutanată.
Un efect secundar comun, care este foarte important pentru cei care iau ibuprofen zilnic, este anemia. Anemia este o afecțiune în care organismul nu are suficiente globule roșii sănătoase sau hemoglobină pentru a transporta în mod corespunzător oxigenul către țesuturile corpului. Se poate manifesta prin simptome precum oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, piele palidă, amețeli, mâini și picioare reci și dureri de cap.
Conform unui articol din 2021 din Clinical Medicine Journal, AINS precum ibuprofenul pot provoca ulcere gastrice, precum și leziuni, iritații și umflături la nivelul intestinului subțire. Acest lucru poate duce la sângerare gastrointestinală și perforație. Cercetătorii mai remarcă faptul că sângerarea poate fi fie evidentă – provocând caca întunecată, lipicioasă din cauza prezenței sângelui – sau ascunsă, detectabilă doar prin deficitul de fier rezultat.
Alte studii au afirmat că, în cazuri foarte rare, ibuprofenul poate induce anemie hemolitică autoimună (AIHA). Cu această afecțiune, sistemul imunitar al organismului își confundă propriile celule roșii din sânge cu invadatori străini și începe să le atace, făcându-le să se spargă. După cum se arată în acest studiu de caz, poate duce la anemie destul de gravă în câteva zile. Dacă persoanele cu AIHA nu încetează imediat să ia medicamentul ofensator, poate duce la moarte.
Potrivit Clinicii Cleveland , ar trebui să luați ibuprofen doar pentru o perioadă scurtă de timp, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește altfel.
Dacă aveți probleme gastro-intestinale, ei afirmă că medicul dumneavoastră poate alege să vă treacă la un alt medicament, cum ar fi un inhibitor de COX-2. Deși sunt, de asemenea, AINS, ele funcționează într-un mod diferit față de ibuprofenul și există un risc mai mic de sângerare și ulcere.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…