Atenție, acest comportament alimentar poate duce la cancer de colon! Iată ce greșeli facem
Din cuprinsul articolului
Atenție, acest comportament alimentar poate duce la cancer de colon! Iată ce greșeli facem fără să ne dăm seama că ne punem sănătatea în pericol.
Cancerul de colon, cunoscut si sub denumirea de cancer colorectal, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer cu care se confrunta populatia Statelor Unite ale Americii.
De altfel, Societatea Americana a Cancerului avertizeaza ca la finalul lui 2022 vor fi diagnosticate peste 106.000 de cazuri, pe langa cele peste 44.850 de cazuri noi de cancer rectal.
Potrivit unui studiu publicat in luna august 2022 de The BMJ, unul dintre cei mai mari furnizori globali de informatii in domeniul sanatatii, consumul in crestere de produse ultra-procesate s-a dovedit a fi un factor extrem de important in aparitia cancerului.
Realizat pe o perioada de 25 de ani, studiu si-a propus sa analizeze obiceiurile alimentare a 46.000 de barbati si 160.000 de femei.
Cei care au participat la studiu au fost rugati sa completeze un chestionar amplu legat de preferintele alimentare, obiceiuri si posibile diete, cu accent pus pe tendinta de a consuma alimente ultra-procesate.
Rezultate alarmante
In urma observatiilor celor peste 200.000 de specialisti implicati, studiul a concluzionat o predispozitie uriasa la cancerul de colon a celor care au consumat acest tip de alimente, cu un procent de 29% mai mare in randurile barbatilor.
Rezultatele au fost alarmante: la finalul celor 25 de ani de studiu, un numar de 1.294 de barbati si, respectiv, 1922 de femei dintre participantii la studiu sufereau de aceasta afectiune.
Datele furnizate au aratat ca cei afectati erau consumatori de alimente ultra procesate.Dr. Rhadika Smith, chirurg colorectal la Centrul Oncologic Siteman, considera studiul deosebit de interesant, intrucat ofera liantul intre predispozitia la obezitate si cancerul la colon.
Potrivit dr. Smith, ceea ce face atat de periculoase aceste alimente sunt toti aditivii de gust si conservantii cu potential carcinogen.
„Unii dintre acesti aditivi nu au fost corelati in mod direct cu cancerul de colon, dar avand in vedere riscul in crestere al pacientilor tineri diagnosticati cu cancer colorectal, trebuie sa ne preocupam de acei factori necunoscuti aflati in alimentele pe care le consumam”, mai explică medicul.
Un alt motiv pentru care mancarurile ultra-procesate devin un risc pentru sanatatea colonului este si densitatea calorica a acestora.
“Avem de-a face cu o legatura absolut evidenta intre obezitate si cancerul colorectal, dietele bogate in alimente ultra-procesate fiind si cele mai bogate in calorii”, adauga Dr. Smith, citat de andreearaicu.ro.