Boala ficatului gras este în creștere și, ca atare, sunt discutate frecvent o multitudine de avertismente de sănătate și alte simptome neliniștitoare. Ce simptome neurologice pot apărea cu boala?
Deficitele neurologice asociate cu bolile hepatice pot afecta sistemul nervos periferic și alte sisteme din organism. Acest lucru poate crește riscul unei persoane de cancer, poate experimenta infecții recurente sau alte defecte neurologice asociate.
Într-un studiu publicat în Frontiers in Paediatrics, a analizat boala hepatică progresivă la pacienții cu ataxie telangiectazie.
Ataxia-telangiectazia este o afecțiune ereditară caracterizată prin probleme neurologice progresive care duc la dificultăți de mers și un risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de cancer.
Studiul a menționat: „Ataxia telangiectazia (A-T) este o tulburare devastatoare multi-sistem caracterizată prin ataxie cerebeloasă progresivă, imunodeficiență, instabilitate genetică, îmbătrânire prematură și întârziere a creșterii.”
Studiul a inclus 67 de pacienți cu vârsta cuprinsă între unu și 38 de ani cu A-T clasic.
Cel puțin două măsurători ale enzimelor hepatice au fost efectuate într-un interval minim de șase luni la 56 de pacienți.
Perioada medie de urmărire a fost de patru ani, fiind efectuate un total de 316 măsurători ale enzimelor hepatice.
Pentru analiză, pacienții au fost împărțiți în două grupe de vârstă, în plus, au fost analizate ecografii hepatice.
„Am găsit niveluri semnificativ mai mari de alfa-fetoproteină și enzime hepatice precum ALT la pacienții din grupul 2”, a spus studiul.
Ecografia a evidențiat steatoză hepatică la 57,9% dintre pacienții din grupul 2.
O pacientă în vârstă de 37 de ani a murit din cauza unui carcinom hepato-celular (HCC).
„Boala hepatică este prezentă la majoritatea pacienților vârstnici A-T”, a constatat cercetarea.
„Modificările structurale, boala ficatului gras non-alcoolic și fibroza sunt constatări frecvente.
„Progresul bolii hepatice este concomitent cu deteriorarea neurologică.”
Ataxia teleangiectazia este o tulburare recesivă umană, devastatoare, rară, caracterizată prin ataxie cerebeloasă progresivă, imunodeficiență, instabilitate cromozomială și susceptibilitate la cancer, a adăugat WCG CenterWatch, sursa de încredere a informațiilor din studiile clinice.
„Imunodeficiența se exprimă prin infecții recurente. În plus, pacienții care suferă de un ficat gras cu transaminaze crescute prezintă și risc de ciroză hepatică și carcinom hepatocelular.
Se știe că dimensiunea bolii hepatice afectează susceptibilitatea la infecție. Cu toate acestea, există doar câteva studii care tratează această problemă”, a spus CenterWatch.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…