Sari la conținut

Atacuri de panică și anxietate legate de nivelurile scăzute a acestor vitamine

depresie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum sa ajuti o persona care sufera de depresie

Tulburările de anxietate sunt cea mai frecventă formă de boală mintală, afectând doar 18% din populația americană. Se dezvoltă ca rezultat al unui set complex de factori, inclusiv personalitatea, chimia creierului, genetica și experiențele de viață. Tulburările de anxietate însoțesc adesea depresia.  Tulburarea de panică este un tip de tulburare de anxietate. Atacurile de panică apar spontan și adesea atunci când nu există o amenințare reală, ci doar una percepută.

Se caracterizează prin următoarele simptome fizice:

  • Bătăi rapide ale inimii / palpitații
  • Dureri în piept sau stomac
  • Dificultăți de respirație  sau senzație de sufocare
  • Slăbiciune sau amețeli
  • Transpiraţie
  • Senzatie de cald sau raceala
  • Mâini dureroase sau amorțite
  • Hiperventilație
  • Tremurături

Studiile asupra cauzelor anxietății și depresiei au constatat că dieta vă afectează în mod direct starea mentală.

Deblocarea chimiei creierului

Serotonina este o substanță chimică produsă de creier și intestin, numită adesea „hormonul fericirii”, deoarece promovează calmul și sentimentul de bine. Multe medicamente antidepresive comune au fost formulate special pentru a stimula producția de serotonină. Serotonina acționează ca un hormon în intestin și ca neurotransmițător în creier.

Triptofanul este un aminoacid esențial necesar pentru sinteza serotoninei. Se găsește în fructe, legume, semințe și alimente de la animale. S-a demonstrat că aportul inadecvat de triptofan reduce producția de serotonină, scăzând direct starea de spirit și afectând memoria. Fără serotonină, pot apărea multe simptome neplăcute.

Alți co-factori în sinteza serotoninei sunt vitamina B6 și fierul. Un studiu efectuat la Școala de Medicină, Stomatologie și Științe Farmacologice a Universității din Okayama a demonstrat că deficiențe semnificative ale acestor doi nutrienți existau la toți pacienții eșantion care s-au prezentat la un departament de urgență al spitalului cu atacuri de panică și cu hiperventilație.

Vitamina B6 este un nutrient esențial (îl obținem din alimentele pe care le consumăm), esențial pentru enzimele care metabolizează proteinele (ale căror componente sunt aminoacizi precum triptofanul).

B6 contribuie, de asemenea, la sinteza hemului, o componentă a hemoglobinei care conține fier. Fără suficient atât B6, cât și fier, sângele ar putea să nu producă suficientă hemoglobină, o componentă vitală a globulelor roșii.  Globulele roșii sunt responsabile pentru transportul oxigenului prin sânge; dacă numărul de celule roșii din sânge este scăzut, vă puteți simți obosit și puteți avea dificultăți de respirație.

Nutriție și sănătate mintală

Corelația dintre nutriție și sănătatea mintală este foarte reală și măsurabilă.

Pentru a asigura o alimentație adecvată pentru a minimiza anxietatea, sunt prezentate câteva alimente pe care trebuie să le includeți în dieta obișnuită. Veți observa că unele alimente sunt bogate în toți cei trei nutrienți esențiali de care aveți nevoie pentru a produce serotonină. Natura este destul de inteligentă. Vitamina C și magneziul sunt co-factori ai triptofanului; unele dintre aceste alimente conțin toți acești nutrienți, dar o varietate de alimente luate împreună vor optimiza precursorii serotoninei, atât de importanți pentru sănătatea mintală și somnul de calitate!

Alimente cu triptofan:

  • Conopidă
    Brânză
    semințe chia
    Castravete
    Ouă
    Pești, inclusiv crustacee
    Grapefruit
    Legume verzi cu frunze
    Ciupercă
    Tărâțe de ovăz
    Ananas
    Fistic (cu B6, de asemenea)
    Cartof
    Dovleac și semințe de dovleac
    Fructe Quenepa (ackee)
    Quinoa
    seminte de susan
    Soia (în cantități mici și asigurați-vă că este organică, pentru a evita organismele modificate genetic)
    Spanac
    Cartofi dulci
    Roșie
    Turcia și alte păsări de curte
    Nuci
    Lapte cald
    Nasturel

Alimente cu vitamina B6:

Cu vitamina B6:

  • Sparanghel
    Avocado
    Banană
    Fasole
    Brocoli
    Caju
    Morcov
    Usturoi
    Alune de padure
    Ierburi și condimente: mărar, frunze de dafin, boia, praf de chili, curcuma, tarhon, salvie, mentă de mentă, maghiran, oregano
    Lintea
    Carne: carne de vită, porc, carne de pasăre, pește
    Melasă
    Ovaz
    Mazăre
    Arahide
    Cartof
    Prune uscate
    Quinoa
    ardei gras roșu
    Spanac
    Cartof dulce
    Seminte de floarea soarelui
    Tempeh
    Napi
    Germene de grâu

Alimente cu fier:

  • Caise uscate
    Fasole
    Caju
    Verduri cu frunze întunecate: varză, nap și sfeclă verde, spanac
    Ouă
    Lintea
    Carne
    Melasă
    Mazăre
    Prune uscate
    Quinoa
    Ovăz
    Stafide
    Cacao crudă
    Soia
    Spirulina
    Teff
    Roșie
    fasole alba

Dieta este doar o nuanță în imaginea complicată a sănătății mintale. Dar este singurul lucru asupra căruia avem control absolut. Îmbunătățiți-vă dieta și sănătatea mintală vă va urma!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel