Sari la conținut

Atacul de cord: simptomele diferă la femei și la bărbați! Bărbații, mai expuși infarctului miocardic decât femeile

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Atacul de cord: simptomele diferă la femei și la bărbați! Bărbații, mai expuși infarctului miocardic decât femeile.

Infarcturile sunt printre principalele cauze ale deceselor în întreaga lume. Potrivit practicienilor din domeniul sănătății, femeile au mai multe șanse de a experimenta diferite simptome ale unui atac de cord decât bărbații.

  • Durerea în piept, rigiditatea și iritația sunt semne comune la bărbați.
  • Femeile se confruntă cu senzație de strângere, presiune și arsuri la stomac, iar aceste afecțiuni continuă să apară și să dispară după ce durează câteva minute.

Atacul de cord: simptomele diferă la femei și la bărbați!

Care sunt celelalte moduri diferite în care bolile de inimă afectează ambele sexe:

Biologie diferită

Atât bărbații, cât și femeile au anatomie diferită, inclusiv sistemele lor cardiovasculare. În comparație cu bărbații, inimile femeilor sunt mai mici, iar vasele de sânge sunt mai înguste. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care simptomele sunt, de asemenea, total diferite.

Colesterolul se acumulează la diferite niveluri

Principala cauză a unui atac de cord este acumularea de colesterol și plăci în pereții arterelor, blocând fluxul de sânge către inimă. La bărbați, acumularea este de obicei în cele mai mari artere, în timp ce la femei, este cel mai probabil să fie în cea mai mică arteră.

Atacurile arată diferit

Atât la bărbați, cât și la femei, durerile în piept în timpul unui atac sunt, de asemenea, diferite. Femeile raportează mai mult greață, transpirație, vărsături și dureri la nivelul maxilarului.

Istoricul reproductiv

Istoricul reproductiv al unei femei poate afecta riscul acesteia de a dezvolta o problemă cardiacă. Multe afecțiuni care se dezvoltă în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul, pot fi un precursor al atacului.

Bărbații, mai expuși infarctului miocardic decât femeile

Bărbații sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord decât femeile. Experții încă nu au găsit explicația, iar ultimele date obținute infirmă teoria conform căreia hormonii feminini le-ar proteja, doamnelor, inima.

Potrivit unui studiu publicat de JAMA Internal Medicine, bărbații aveau de două ori mai multe șanse decât femeile să aibă un atac de cord, de-a lungul vieții.

Studiul a inclus aproape 34.000 de persoane (dintre care aproximativ jumatate erau femei) din Norvegia, care au avut un atac de cord între 1979 și 2012 a fost dat publicității rcent.

Riscul crescut de atac de cord al bărbaților a persistat chiar și după ce femeile au avut factori de risc tradiționali pentru bolile de inimă, incluzând colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată, diabetul, indicele de masă corporală și activitatea fizică.

Studiile anterioare au sugerat că nivelul hormonilor naturali ai femeilor ar putea proteja împotriva bolilor de inimă înainte de menopauză, când nivelul hormonilor scade. Cu toate acestea, riscul de infarct miocardic s-a schimbat doar ușor, pe măsura ce femeile au trecut prin menopauză, ceea ce a făcut imposibil ca nivelele hormonale feminine să explice aceste constatări, spun autorii.

Cum să reduceți riscul de boli de inimă

În ciuda faptului că semnele și simptomele sunt diferite, atât bărbații, cât și femeile trebuie să aibă grijă și precauții similare pentru sănătatea inimii lor.

Atacurile de cord sunt complet evitabile și pot fi prevenite cu câțiva pași luați pentru schimbarea stilului de viață, a dietei și a exercițiilor fizice.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel