Din cuprinsul articolului
Ar putea deteriorarea sănătății inimii să ducă la o scădere corespunzătoare a capacității cognitive?
Cercetătorii unui studiu recent au încercat să investigheze orice corelație între atacul de cord și declinul cognitiv.
Problemele cardiovasculare ar putea afecta, de asemenea, funcția creierului, creând probleme cu memoria și percepția. Cu toate acestea, aceste schimbări nu sunt imediat vizibile, conform ultimelor cercetări.
Mai precis, au descoperit că atacul de cord nu este asociat cu declinul cognitiv brusc. Cu toate acestea, nu același lucru a fost adevărat de-a lungul anilor.
Comparând datele dintre cei care au avut un atac de cord și cei care erau sănătoși, ei au observat un declin cognitiv semnificativ mai rapid în anii care au urmat atacului de cord. Această reducere a fost echivalentă cu 13 ani de îmbătrânire cognitivă.
Atacul de cord poate afecta creierul? Medicii neurologi au dezvăluit secretul
„Datorită faptului că mulți oameni sunt expuși riscului de a avea un atac de cord, sperăm că rezultatele studiului nostru vor încuraja oamenii să controleze factorii de risc vascular, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul crescut, cât mai curând posibil, deoarece au demonstrat că un atac de cord crește riscul de percepție și memorie reduse mai târziu în viață” subliniază dr. Michelle Johansen, profesor asociat de neurologie la Johns Hopkins University School of Medicine.
Un atac de cord sau un infarct miocardic este cauzat atunci când alimentarea cu sânge a inimii este redusă sau oprită brusc, determinând moartea mușchiului din cauza lipsei de oxigen.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în fiecare an, aproximativ 805.000 de oameni din Statele Unite au un atac de cord. Dintre aceste cazuri, 605.000 sunt un prim atac de cord, în timp ce 200.000 apar la persoanele care au avut deja un infarct.
Procesul analitic
În această meta-analiză, cercetătorii au analizat șase studii mari asupra adulților între 1971 și 2019. Au folosit un sistem de notare pentru a măsura capacitatea cognitivă a participanților în timp, precum și memoria și funcția executivă – cât de bine iau oamenii decizii cognitive complexe.
Eșantionul de studiu a inclus 30.465 de persoane care nu au avut un atac de cord sau un accident vascular cerebral și nu au avut demență la momentul primei evaluări cognitive. Dintre acești oameni, 1.033 au avut cel puțin un atac de cord, iar dintre aceștia, 137 au avut două atacuri de cord. Persoanele care au avut atacuri de cord aveau mai multe șanse să fie bărbați în vârstă.
Pentru cei care au avut un atac de cord, în timp ce cercetătorii nu au găsit nicio scădere cognitivă semnificativă imediat după primul atac de cord, testele cognitive ale participanților au arătat o scădere în anii care au urmat.
Neurolog: „Prevenirea atacurilor de cord poate fi o strategie pentru menținerea sănătății creierului ”
Dr. Johansen spune că următorii pași de cercetare ar trebui să includă alte aspecte ale sănătății inimii și modul în care acestea ar putea afecta sănătatea creierului.
„Am arătat că prevenirea atacurilor de cord poate fi o strategie pentru menținerea sănătății creierului la adulții în vârstă”, spune dr. Johansen. „Acum trebuie să stabilim ce anume cauzează declinul cognitiv în timp”, conchide el, potrivit pronews.gr.