Sari la conținut

Atacul de cord este diferit la femei! Iată ce simtome neobișnuite are infarctul feminin

Sursă foto: Capital
Michael Schlesinger a decedat

Atacul de cord la femei poate avea semne atipice, care induc în eroare. Din acest motiv se întârzie prezentarea la medic.

Atât în cazul fe meilor, cât şi al bărbaţilor, afecţiunile inimii sunt principalele cauze de deces. Mai exact, bolile de inimă ucid mai multe femei decât toate tipurile de cancer la un loc. Dacă în cazul sexului masculin, cel mai frecvent semn al atacului de cord este durerea puternică în piept, la femei simptomele infarctului nu includ întotdeauna dureri în piept.

„Eram la o întâlnire şi dintr-o dată am văzut dublu, apoi totul a revenit la normal. Zilele următoare mi-am dat seama că nu mai pot citi ca înainte. Am mers la medicul de familie, care a avut inspiraţia să mă trimită la cardiologie. Suferism un infarct”, povesteşte Maria P., o clujeancă care se apropie de 55 de ani.

Protejate până la menopauză

„S-au scris sute de mii de pagini de-a lungul timpului asupra acestui subiect, cu lucruri care au fost valabile şi se tot schimbă. Clar este că până la menopauză femeile nu fac la fel de frecvent infarct precum bărbaţii. După aceea, riscul lor devine egal cu al sexului masculin”, explică prof. dr. Mircea Cinteză, şeful secţiei Cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Dacă, de regulă, infarctul se manifestă cu strivire în coşul pieptului, la femei pot apărea şi junghiuri/dureri în orice punct al toracelui, ceea ce în general nu este specific infarctului. „De asemenea, EKG-ul la femei are aspecte mult mai variate şi neclare decât la bărbaţi”, completează profesorul de cardiologie.

Simptomele infarctului care apar în cazul femeilor şi sunt adesea ignorate

De obicei, următoarele simptome prevestesc un infarct:

  • Dureri ale braţelor, spatelui, gâtului, stomacului.Infarctul se resimte în partea stângă a toracelui, iar un simptom care trădează acest eveniment este apariţia unei dureri la nivelul braţelor, în special cel stâng. Orice durere nou apărută în zona pieptului trebuie evaluată de medic, mai ales dacă aveţi peste 30 de ani.
  • Stările de greaţă, care vor culmina cu vomă şi paloarea sunt alte semnale de alarmă.
  • Ameţeli; anxietate;
  • Dificultăţi de respiraţie;
  • Transpiraţie excesivă şi rece.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel