Din cuprinsul articolului
Atacul cerebral sau AVC, este o afecțiune gravă care se manifestă atunci când alimentarea cu sânge a unei părți din creier este redusă sau oprită complet.
Astfel, oxigenarea creierului este întreruptă, iar țesutul cerebral nu mai primește substanțe nutritive și oxigen. În acest caz, celulele cerebrale încep să moară în decurs de câteva minute.
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial pentru a evita posibilele complicații care se pot dezvolta în urma unui AVC.
Intervenția timpurie poate reduce afectarea cerebrală. De asemenea, cu un tratament adecvat, dizabilitatea care s-ar putea instala în urma accidentului vascular cerebral poate fi prevenită.
Factori de risc:
Oameni tot mai tineri au parte de accidente vasculare cerebrale, atrag atenţia specialiştii, potrivit RRA.
Aceasta era o afecţiune întâlnită în trecut mai mult la vârstnici. Alimentaţia sau stresul sunt doar doi dintre factorii care fac ca vârsta la care se întâlneşte accidentul vascular cerebral să fie tot mai mică.
Din păcate tot mai mulţi tineri ajung la spital din cauza accidentului vascular. Coordonatorul Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Zalău, medicul neurolog Lorin Popa, oferă detalii despre această afecțiune și incidența la tineri.
„Scade mai ales în ultima perioadă. Noi am avut şi pacienţi de 40 de ani, de 30 de ani, 50 de ani. Nu mai este o boală a vârstnicului, gen 80 de ani, cum era înainte şi asta din mai multe motive: patologii netratate corect, netratate la timp, nu mai vorbim de alimentaţie, de fumat, alcool etc”, explică medicul.
„Pierderea forţei musculare pe o parte din corp, mâna şi picior sau numai mână sau numai picior, depinde de localizarea accidentului vascular, asimetria feţei, poate să cadă jumătate de faţă sau tulburări de limbaj, vorbeşte mai greu sau nu vorbeşte deloc ş.a.m.d. Astea sunt cele trei majore simptome, ce pot fi recunoscute de pacienţi sau de aparţinători”, dezvăluie medicul.
Cum crești șansele de recuperare?
Pentru creşterea şanselor de recuperare, pacientul trebuie transportat de urgenţă la spital. Potrivit medicilor specialişti, accidentul vascular poate fi prevenit printr-o alimentaţie echilibrată, prin evitarea obezităţii, a consumului de alcool şi tutun şi în general, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…