Atac nuclear. Președintele Consiliului Științific al ICN Mioveni, Șerban Valeca, a explicat, pentru doctordebine.ro, însă ce ar trebui să facem în cazul unui accident nuclear.
„La îndemâna omului simplu stau câteva lucruri. În primul rând, îmi pare rău, dar, deși s-a anunțat că s-ar putea să nu mai purtăm mască, totuși, dacă este un accident nuclear, este bine să purtăm mască.
Doi, pe preșul de la intrare se pune apă cu oțet, să ne ștergem pe tălpi. Se izolează ferestrele și ușile, deci nu aerisim casa și dacă avem un aspirator, îi dăm drumul să funcționeze în cameră ca o pompă aspiratoare. Deci, dacă cumva mai sunt particule prin aer, rămân pe filtrul aspiratorului.
Dacă se stă la țară, se izolează și animalele, se pune o pătură udă, se acoperă fântâna sau sursa de apă dacă nu avem sursă de apă curentă. Dacă este vară sau toamnă, vrem să folosim din grădină fructe sau legume, trebuie spălate cu apă rece. La fel și mâinile, se spală cu apă rece, ca să nu se deschidă porii și în cazul unei contaminări să rămână pe porul închis. Se spală foarte bine și se clătește. Se preferă conservele.”, a explicat Șerban Valeca.