Sari la conținut

Atac de proporții la Electrica. Ce se întâmplă cu facturile românilor?

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Atac cibernetic de proporții la Electrica – Ce se întâmplă cu facturile românilor? Cel mai recent anunț de la Ministerul Energiei.

Grupul Eléctrica a comunicat că a suferit un atac cibernetic. Compania a precizat că nu au fost afectate sistemele critice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat la Antena 3 că a fost un atac ransomware.

Atac de proporții la Electrica. Ce se întâmplă cu facturile românilor?

„Grupul Electrica anunţă că este supus unui atac cibernetic. Echipele de specialişti colaborează strâns cu autorităţile naţionale în domeniul securităţii cibernetice pentru gestionarea şi remedierea incidentului, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei într-un timp cât mai scurt, identificarea sursei atacului şi limitarea impactului acestuia.

Dorim să subliniem că nu sunt afectate sistemele critice ale grupului, iar eventualele disfuncţionalităţi apărute în interacţiunea cu consumatorii noştri sunt efecte ale măsurilor de protecţie a infrastructurii interne. Aceste măsuri sunt temporare şi au rolul de a asigura securitatea întregului sistem”, anunţă Electrica într-un comunicat.

În acest stadiu, au fost deja activate toate protocoalele de intervenție specifice, cu respectarea procedurilor și reglementărilor interne.

„Prioritatea noastră principală o reprezintă menţinerea continuităţii în distribuţia şi furnizarea energiei electrice, precum şi protejarea datelor personale gestionate, şi a celor operaţionale ale tuturor entităţilor din cadrul Grupului Electrica. Vom continua să informăm publicul despre evoluţia situaţiei şi măsurile întreprinse pentru remedierea acesteia. În acest context, recomandăm consumatorilor noştri să fie atenţi la orice mesaje suspecte primite în numele companiei şi să evite furnizarea de date personale prin canale nesecurizate”, subliniază Electrica.

Ministerul Energiei declară că investigațiile inițiale au indicat că este vorba despre un atac ransomware. Echipamentul de rețea a fost înlăturat și nu este afectat, în timp ce sistemul SCADA este izolat și complet funcțional.

”A fost iniţiată o analiză tehnică detaliată, iar hash-urile au fost colectate pentru a identifica conţinutul şi posibila origine a atacului. Serverele urmează să fie supuse unor verificări riguroase. Back-up-ul datelor este izolat şi în siguranţă”, mai arată ministerul.

De asemenea, sunt descrise măsurile adoptate. Astfel, echipe de criminaliști specializați au preluat artefactele digitale care au rezultat în urma atacului cu scopul de a determina originea acestora.

Pentru a identifica și contracara atacul, autoritățile acționează în strânsă colaborare cu autoritățile publice responsabile de securitatea cibernetică.

”Reiterăm necesitatea adoptării de urgenţă a Ordonanţei de Urgenţă privind înfiinţarea şi operaţionalizarea Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE). Proiectul se află în prezent în avizare interministerială la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. CRISCE va avea resursele şi personalul necesar pentru prevenirea, gestionarea şi descurajarea acestor atacuri, asigurând securitatea energetică a României”, subliniază Ministerul Energiei, potrivit Newsweek.

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel