Din cuprinsul articolului
Infarctul silențios, cunoscut și sub numele de infarct nesimptomatic sau „infarct nedureros”, este o afecțiune în care o persoană suferă un infarct miocardic fără a prezenta simptomele tipice de durere toracică, dificultăți de respirație sau transpirații reci. Aceste simptome sunt de obicei asociate cu un atac de cord.
Cercetările arată că între 20 și 50 la sută din toate atacurile de cord sunt atacuri de cord silențioase. Simptome inobservabile și inexplicabile precum oboseala, disconfort general, indigestie și durere în piept pot indica această afecțiune și necesită îngrijiri medicale imediate.
Cum să recunoști simptomele subtile ale unui atac de cord tăcut?
Un atac de cord tăcut apare adesea fără simptomele tipice ale unui atac de cord. Adesea, simptomele sale sunt ușoare și de scurtă durată, așa că sunt confundate cu simptomele unei alte probleme sau ignorate.
Portalul raportează că ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți oricare dintre următoarele simptome: disconfort fizic general, indigestie, greață sau amețeli, transpirație ușoară bruscă, simptome asemănătoare gripei, slăbiciune sau oboseală pe care altfel le-am putea atribui stresului sau efortului excesiv, disconfort în centrul pieptului, brațelor, spatelui, gâtului sau maxilarului care poate imita senzația unui mușchi întins.
Complicații datorate simptomelor de atac de cord silențios netratate
La fel ca un atac de cord, un atac de cord silențios perturbă fluxul sanguin și provoacă cicatrici și leziuni ale inimii, așa că simptomele enumerate nu trebuie ignorate.
Un atac de cord, indiferent dacă este tăcut sau nu, poate afecta inima. Alte complicații ale unui atac de cord tăcut pot include:
- Cicatrici pe mușchiul inimii risc crescut de atac de cord sever riscul de deces din cauza bolilor coronariene este de trei ori mai mare
- Factorii de risc pentru accidentul vascular cerebral silențios imită factorii de risc pentru bolile cardiovasculare (inimii) în general.
- Anumite condiții de sănătate, comportamente, istoric familial și vârsta înaintată pot contribui la un risc mai mare.
Condiții de sănătate: hipertensiune arterială, colesterol ridicat, diabet și obezitate. Comportament: dietă bogată în grăsimi saturate și trans, nu face suficientă mișcare, consum prea mult alcool și consum de tutun.
Istoric familial: anumite predispoziții genetice pot predispune la boli de inimă; Alegerile de stil de viață transmise de-a lungul generațiilor (de exemplu, dieta, consumul de tutun etc.) pot contribui, de asemenea, la riscul de boli de inimă.
Vârsta înaintată: riscul de boli cardiace crește odată cu vârsta. În prezența factorilor de risc sau a apariției oricăruia dintre simptomele unui atac de cord tăcut, consultarea unui medic este vitală. Cu cât acest lucru se întâmplă mai devreme, cu atât mai devreme poate începe tratamentul medical și afectarea inimii poate fi redusă la minimum.