Din cuprinsul articolului
Sistemul informatic al mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară este ţinta unui atac cibernetic de amploare care le afectează activitatea curentă.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate.
„Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora.
Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”, a declarat ministrul, pentru Agerpres. Potrivit acestuia, unităţile medicale nu mai pot raporta serviciile medicale.
Conform Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), este vorba despre un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale.
•Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București
•Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga
•Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opris” Baia Mare
•Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța
•Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București (IOB)
•Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța
•Spitalul Municipal Sighetu Marmației
•Spitalul Județean de Urgență Targoviste
•Spitalul Clinic C.F. nr. 2 București
•Institutul Clinic Fundeni
•Institutul Regional de Oncologie Iași (IRO Iași)
•Spitalul Județean de Urgență Buzău
•Spitalul Județean de Urgență Slobozia
•Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara
•Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
•Spitalul Clinic Colțea
•Spitalul Municipal Medgidia
•Spitalul Județean de Urgență Pitești
Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat că „incidentul se află sub investigația specialiștilor IT, inclusiv experți în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenție exceptională și pentru celelate spitale care nu au fost afectate de atac”.
De asemenea, Ministerul Sănătății dă asigurări că, în parteneriat cu instituțiile din domeniu, monitorizează atent situația pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncționalităților. În toate spitalele în care funcționează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranță, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc.
„Reprezentanţii Diectoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au transmis că instituţia a fost notificată în cursul zilei de luni cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România.
Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialişti ai DNSC s-a deplasat la faţa locului, pentru investigarea incidentului cibernetic”, a comunicat instituţia, potrivit News.ro.
DNSC recomandă ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor, aceasta reprezentând o prioritate.
În Bucureşti, printre unităţile sanitare afectate se află spitalele ”Marius Nasta” şi ”Bagdasar Arseni”, Colţea şi Fundeni.
”Informaţia a venit de la sistemul Hipocrate care se pare ca a fost atacat şi am oprit accesul la internetul public În momentul de faţă funcţionăm în offline.Nu am trimis bolnavi acasă şi continuăm activitatea un pic mai greoi”, au gtransmis reprezentanţii Spitalului ”Bagdasar Arseni”.
Declaratia purtatorului de cuvant al Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Oprița
Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.
La Institutul Marius Nasta sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă pentru că nu se poate opera niciun serviciu în acest sistem.
De asemenea, la Spitalul CF 2 holurile sunt pline de pacineți nervoși cărora li s-a spus că nu funționează nimic după ce instituția medicală ar fi fost victima unui atac cibernetic.
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…