Sari la conținut

ATAC biologic la graniţa României? Un oficial ungar face dezvăluiri despre VIRUSUL periculos

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a lansat o ipoteză şocantă privind posibilitatea existenţei unui atac biologic la graniţa României. Potrivit oficialului ungar, este vorba de modificarea artificial va unui virus periculos.

Gergely Gulyas a explicat că nu poate exclude posibilitatea ca focarul de febră aftoasă să fi fost cauzat de un atac biologic, însă nu a oferit informații posibilii autori.

„În acest stadiu, nu se poate exclude faptul că virusul nu a fost de origine naturală, este posibil să avem de-a face cu un virus modificat artificial”, a declarat Gergely Gulyas, citat de evz.ro. Potrivit acestuia, suspiciunea se bazează pe datele primite de la un laborator străin. El a adăugat că, deocamdată, ancheta nu a fost finalizată.

Febra aftoasă nu reprezintă un pericol pentru om dar provoacă febră şi inflamaţii la nivelul cavităţii bucale la bovine, ovine, porcine şi caprine, iar focare duc deseori la restricţii comerciale.

Gulyas le-a spus jurnaliştilor că nu au fost detectate noi focare, iar autorităţile de la Budapesta continuă prelevarea de mostre. El a explicat că se aplică măsuri stricte şi restricţii a ţine sub control răspândirea bolii.

Mii de animale sacrificate!

Conform celui mai recent recensământ, Ungaria avea la sfârşitul anului trecut 861.000 de capete de animale. Mii de bovine au fost sacrificate pentru a limita răspândirea virusului.

 

sursa foto: agrointel.ro

În plus, Austria și Slovacia au închis zeci de puncte de trecere a frontierei, iar cazuri de febră aftoasă au fost detectate și în sudul Slovaciei.

Autoritățile din Slovacia, Austria și Ungaria se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește gestionarea focarelor de febră aftoasă. La începutul acestei săptămâni, mai multe puncte de trecere a frontierei erau aglomerate, iar timpii de așteptare pentru controalele sanitare au ajuns la două ore.

Alertă sanitară în trei ţări vecine României

Situația are un impact major transporturilor comerciale. Cel mai recent focar a fost descoperit la o fermă din Jurova, în sudul Slovaciei, aproape de granița cu Ungaria. Bovinele din zona respectivă urmează să fie sacrificate.

Slovacia a raportat în total șase focare, dintre care cinci sunt situate aproape de Ungaria, prima țară afectată de virus.

Al șaselea focar se află aproape de granița cu Cehia. Ministerul Agriculturii din Slovacia a anunțat că vor fi luate măsuri pentru a preveni răspândirea virusului, inclusiv sacrificarea animalelor infectate și intensificarea controalelor la graniță.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel