Din cuprinsul articolului
Vaccinul anti-COVID AstraZeneca a fost aprobat recent de Uniunea Europeană. În România, s-a decis ca acesta să fie administrat numai persoanelor cu vârste cuprinse între 8 și 55 de ani, întrucât studiile clinice nu au putut determina eficiența acestuia pentru persoanele cu o vârstă mai înaintată.
După aprobarea vaccinului AstraZeneca, mai multe state europene au decis ca acesta să fie administrat persoanelor cu vârste curprinse între 18 și 55 de ani. Decizia s-a luat după ce specialiștii nu au putut determina eficiența acestuia pentru persoanele de peste 55 de ani, întrucât studiile clinice nu au inclus destule persoane din această categorie de vârstă.
Vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca va fi administrat în România persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Autorităţile au anunţat aceasta limită de vârstă în urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănăţătii şi de Agenţia Naţională a Medicamentului, precum şi de Grupul Ştiinţific al Comitetului Naţional de Coordonare a Vaccinarii, ţinând cont de precizările producătorului şi de studiile disponibile până la momentul aprobării pentru utilizarea în Uniunea Europeană, potrivit Rador.
Mai multe ţări din Europa au impus limite de vârstă din cauza datelor incomplete privind efectul asupra oamenilor de peste 55 de ani. Vaccinul AstraZeneca se administrează în două doze, iar rapelul se poate face după patru până la 12 săptămâni.
Pentru România, responsabilii cu imunizarea recomandă ca intervalul dintre cele două doze să fie de opt săptămâni. România şi-a propus să înceapă administrarea acestui ser de la mijlocul lunii, în acest scop fiind pregătite alte 180 de cabinete de vaccinare.
De asemenea, în urma studiilor, s-a constatat că vaccinul împiedică transmiterea coronavirusului
Este pentru prima dată când se demonstrează din studii medicale că un vaccin anti-COVID împiedică transmiterea coronavirusului. Aproape 10 miliaone de britanici au primit până acum vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, vaccin care are o eficienţă de 76%. Ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că rezultatele noilor studii sunt “superbe”.
„Arată lumii că vaccinul de la Oxford este foarte bun. Vă protejează, încât nicio persoană care a primit vaccinul nu a avut nevoie de spitalizare şi reduce transmiterea cu aproximativ două treimi”, susține Matt Hancock, citat de Rador.