Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, practic este cea mai frecventă cauză de afecțiune cronică la copil.
Din păcate, astmul este o boală care nu se vindecă. De regulă, diagnosticul este pus în jurul vârstei de 10 ani. Dar uneori, boala este diagnosticată și mai devreme, până ca cel mic să aibă 3 ani, spun medicii, iar băieții sunt mai des afectați comparativ cu fetițele. Astmul are și o componentă ereditară.
Iată care sunt factorii declanșatori ai bolii:
Principalele semne ale astmului sunt:
Debutul bolii este foarte asemănător cu cel al unei viroze respiratorii. La început părintele este tentat să creadă că cel mic doar a răcit. De regulă, tusea însă este principalul simptom al bolii. Medicii spun că este vorba despre o tuse cronică care nu trece uneori și o lună de zile, sau chiar mai mult timp. Copilul nu se poate odihni din această cauză, tusea fiind mai accentuată în timpul nopții.
În ce constă diagnosticul:
Practic o întreagă echipă medicală trebuie să vadă copilul. Mai exact, medicul pediatru, medicul specialist ORL-ist, dar și medicul alergolog. Diagnosticul astmului se bazează pe istoricul bolii, examinarea fizică și teste funcționale pulmonare simple, așa cum este spirometria. Testele cutanate, efectuate de medicul specialist alergolog, sunt folosite în depistarea astmului cu componență alergică. Sunt și analize de sânge, utilizate în confirmarea diagnosticului de astm bronșic alergic, de exemplu.
Cum se previne astmul bronșic la copil:
În ce constă tratamentul:
Astmul bronșic la copii nu se vindecă, dar există medicamente cu ajutorul cărora boala poate să fie ținută sub control. Totodată cu ajutorul tratamentului se urmărește reducerea inflamației căilor aeriene, scăderea severității crizelor de astm ca și reducerea frecvenței lor. Tot cu medicamente se vor trata și episoadele acute de boală. Practic, medicația va fi stabilită de medicii specialiști și constă în medicație de tip bronhodilatator, antiinflamatoare steroidiene sub formă de inhalatoare bucale și spray-uri nazale, dar și antihistaminice care pot ține simptomatologia sub control.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…