Astigmatismul este o tulburare de refracție, o afecțiune des întâlnită la nivelul ochilor care de cele mai multe ori apare de la naștere.
De multe ori, astigmatismul este însoțit și de alte probleme oftlamologice așa cum este miopia sau hipermetropia. Vederea neclară la toate distanțele este principalul simptom al astigmatismului.
Medicii spun că astigmatismul este afecțiune în care puterea de refracție a ochiului nu este identică în toate meridianele. Uneori, apare și la vârsta adultă, de regulă după ce are loc un traumatism la nivelul ochilor, dar de cele mai multe ori boala apare la naștere. Totodată, astigmatismul apare mai frecvent la copiii ai căror părinți au astigmatism De asemenea, se estimează că astigmatismul apare mai des la copiii născuți prematur.
În literatura de specialitate există două tipuri de astigmatism:
Principalele simptome sunt: vederea încețoșată, scăderea vederii, cefalee puternică, noaptea vederea se realizează cu mare greutate. Pacientul va apropia de exemplu, cartea atunci când vrea să citească. De asemenea, simptomele sindromului ochilor uscați își pot face simțită prezența. Formele severe ale astigmatismului sunt caracterizate prin vedere neclară sau distorsionată.
Diagnosticul este stablit de medicul specialist oftalmolog în urma unor investigații de specialitate. De exemplu, în cadrul examenului oftalmologic, pacientul va confunda literele H cu N, dar și cifra 6 cu 8.
Vestea bună este că formele ușoare ale astigmatismului se rezolvă prin purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Doar cazurile grave necesită o intervenție chirurgicală numită și keratotomie astigmatică sau la intervenția cu laser.
Ochelarii de vedere au lentile cu formă cilindrică sunt utili mai ales pentru vederea la distanță, iar lentilele de contact au particularitatea de a-și reveni la normal după ce pacientul clipește. Din păcate, de cele mai multe ori, astigmatismul se asociază cu miopia sau cu hipermetropia. De asemenea, foarte rar, astigmatismul nu necesită tratament.
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…