Sari la conținut

Astenia de toamnă, „oboseala” care scade eficiența la job și distruge viața intimă

covid-19 de lungă durată

Toamna este un anotimp de tranziție către sezonul rece. Ziua începe să scadă, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade până la pragul înghețului.

Reducerea intensității luminii provoacă diferite schimbări în organism: producția de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietății) și este stimulată, conform unor studii, producția de melatonină (hormonul somnului). Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări și la nivelul dispoziției, deoarece organismul se pregătește de „hibernare”.

Scăpată de sub control, astenia are efecte devastatoare asupra vieții celor afectați: scade performanța la job, răcește priete­niile și chiar transformă în străini doi parteneri de așternut, atenționează psihologii.
Deși nu este recunoscută drept o boală în sine, reprezentând mai degrabă o încercare a organismului de a ține pasul cu schimbările vremii, una din zece persoane suferă de așa numita astenie de toamnă, iar semnele sunt cât se poate de evidente. „Vorbim de stări de devitalizare, dureri de cap, apatie, stări de tristețe, stres și oboseală. De regulă, simptomele încep să apară odată cu luna septembrie și se pot prelungi până în perioada de iarnă, lăsându-ne fără energie”, detaliază Monica Dinulescu, psihoterapeut.

Melatonina, hormonul care ne adoarme

Explicația științifică a asteniei este legată de nivelul de melatonină din corp, produsă în exces atunci când soarele devine scump la vedere. „Secretat în cantitate normală, acest hormon ajută la un somn optim și odihnitor pe timpul noptii, însă micșorarea zilei îndeamna organismul să îl producă mult mai devreme. Apar astfel stările de somnolență, lipsa chefului de muncă etc”, mai explică specialistul.

Libidou în „cădere liberă”

Tulburările de somn sunt doar vârful icebergului când vine vorba despre efectele negative ale asteniei.
Femeile, în special, constată o scădere dramatică a apetitului sexual, ceea ce specialiștii numesc frigiditate. „Scăderea sau absența libidoului poate fi produsă de numeroase cauze printre care și modificările de temperatură, aportul scăzut de lumină solară, devitalizare. În cazul femeilor, se adaugă și presiunea factorilor externi (copiii, începerea școlilor, pregătiri pentru iarnă)”, mai arată psihoterapeutul Monica Dinulescu.
Soluția poate fi planificarea unor activități de cuplu: „Planurile de viitor ne apropie și ne destind. A sta în aceeași cameră nu înseamna și a petrece timp unul cu celălalt”.

Câteva sfaturi pentru o toamnă cu gânduri „senine”

Un stil de viață ordonat din care nu lipsesc întâlnirile cu prietenii reprezintă cea mai bună apărare împotriva asteniei. Alte recomandări ale psihoterapeutului Monica Dinulescu:

> Acordați atenție alimentației!
Statul în casă predispune la ronțăit și consum excesiv de dulciuri ceea ce poate duce la dereglari ale metabolismului sau la acumularea de kilograme în plus. Consumați fructe și legume pentru evitarea carențelor de vitamine.

> Petreceți cât mai mult timp afară, chiar și atunci când este înnorat. Efectul luminii naturale este foarte important. Mișcarea este și ea binevenită: plimbari prin parc, alergare etc.

> Nu uitați de viața socială: păstrarea legăturii cu grupul de prieteni, ieșirile în oraș pot fi relaxante și
reconfortante.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel