Sari la conținut

Astenia de primăvară. Cum poți să reduci stresul schimbării de anotimp

astenia de primavara
Sursa foto: arhiva DoctorulZilei
Medic, despre astenia de primăvară

Primăvara este anotimpul pe care-l așteptăm cu mult entuziasm. Dar, ca orice schimbare, chiar și cea de anotimp poate să producă stres și anxietate, reacții ce pot afecta chiar și sănătatea fizică. Dacă ai observat că te simți mai abătut(ă) din cauza trecerii de la iarnă la primăvară, este din cauza faptului că sistemul nostru imunitar răspunde la schimbare pe măsură ce se adaptează la noile condiții. Practic, corpul și mintea reacționează și se activează ca să se asigure că ești în siguranță. Poți prelua controlul și te poți bucura de noul sezon prin măsuri de reducere a stresului.

astenie
Astenie de primăvară Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Astenia de primăvară. Cum poate fi aceasta combătută

 

  • Activitatea fizică. Dezmorțește-te. Exercițiile fizice sunt un esențiale pentru menținerea sănătății și a unei stări generale de bine. Studiile arată că includerea mișcării în rutina ta zilnică, chiar și doar 15 minute pe zi, aduce beneficii nu doar sănătății noastre fizice, ci și sănătății noastre mentale. Tranziția de la iarnă la primăvară ne oferă o oportunitate fantastică de a ieși în natură și de a ne bucura de aer curat, de soare și de cer albastru.

 

  • Alimentația sănătoasă. Iarna e o provocare pentru alimentație: ne încurajează să mâncăm de plăcere și să ne conservăm energia. Trecerea de la iarnă la primăvară este oportunitatea perfectă pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase pentru o viață plină de energie. Nu-ți seta obiective nerealiste, începe cu o schimbare pe care o poți face fără efort. Elimină din dieta ta un aliment sau o băutură nesănătoasă și înlocuiește-le cu ceva benefic.

 

  • Curățenia de primăvară. Primăvara este un moment de reînnoire și schimbare, când mulți dintre noi simt nevoia de a adopta obiceiuri noi, de a o lua de la capăt. De asemenea, este o perioadă ideală pentru a ne reorganiza spațiul de locuit, printr-o curățenie generală. Elimină dezordinea și lucrurile de care nu mai ai nevoie și te vei simți eliberat și mai energic.

 

  • În plus, primăvara ne poate inspira să renunțăm la anumite obiceiuri nocive, precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau cafea. Fumatul poate cauza probleme respiratorii și cardiovasculare, iar renunțarea la acest obicei poate îmbunătăți semnificativ funcția pulmonară și poate reduce riscul de boli grave. Dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, renunță. Dacă nu renunți, fă o schimbare.  Dacă dorești să-ți fie bine atât ție, cât și celor din jurul tău, informează-te despre alternativele fără fum.
    • Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul și sistemul nervos, iar reducerea sau eliminarea acestuia poate contribui la o stare generală de bine și la o mai bună funcționare a organismului. În loc de băuturi tari poți opta pentru bere cu conținut scăzut de alcool sau, dacă bei des, e bine să reduci frecvența și cantitatea.
    • Cafeaua în exces poate provoca anxietate și insomnie, iar limitarea consumului poate ajuta la un somn mai odihnitor și la reducerea stresului. Poți încerca să limitezi cantitatea sau să înlocuiești cafea cu ceaiuri revigorante (verde, ghimbir, mentă), cu smoothie-uri sau pur și simplu cu apă cu lămâie, toate aceste alternative hidratează și energizează.

 

Schimbarea sezonului nu trebuie să creeze stres nedorit. Folosește această perioadă a anului pentru a dezvolta noi obiceiuri și pentru a te implica activ în eforturi care-ți sporesc starea de bine și reduc stresul.

Nu uita: niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare. Avem oricând șansa să facem alegeri mai bune pentru noi și pentru cei din jurul nostru.

Tu ai în plan să renunți la vreun obicei nociv în această primăvară?

 

Articol susținut de Philip Morris România

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel