Sari la conținut

Astăzi este mare sărbătoare pentru creștini. Ce rugăciune este bine să rostim și ce trebuie să facă gospodinele

Astăzi este mare sărbătoare pentru creștini. Ce rugăciune este bine să rostim pentru iertarea păcatelor și pentru sănătate. Cruce roșie în calendarul ortodox.

Luna octombrie începe cu o sărbătoare foarte importantă pentru credincioșii creștini ortodocși. Este cruce roșie în calendarul ortodox. Astăzi, Biserica Ortodoxă prăznuiește Acoperamantul Maicii Domnului in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne.

Sursa foto: Creștin Ortodox

Sărbătoare cu cruce roșie

Sarbatoarea  de astăzi, 1 octombrie, aminteste de aparitia Maicii Domnului in cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol in secolul al X-lea.

La sfarsitul vietii Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), acesta, impreuna cu ucenicul sau, Sf. Epifanie si cu mai multi credinciosi au vazut-o pe Maica Domnului impreuna cu Sf. Ioan Botezatorul si cu mai multi alti sfinti si ingeri, in timpul unei slujbe in Biserica Nascatoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

Lăcașul de cult religios al palatului din Vlaherne adapostea mai multe relicve ale Maicii Domnului – camasa, acoperamantul (maforionul) si parte a braului acesteia, care fusesera aduse din Tara Sfanta in secolul al V-lea.

Constantinopolul era amenințat de invazii ale rușilor kieveni

La acea vreme, Constantinopolul era amenintat de primejdia unei invazii (posibil invazia rusilor kieveni din 907 sau 911).

Maica Domnului a inaintat pana in mijlocul Bisericii, a ingenuncheat, cu chipul brazdat de lacrimi, si a ramas vreme indelungata in rugaciune. Apoi si-a ridicat acoperamantul (valul) si l-a intins peste popor, ca pentru a-l ocroti.

Dupa aratarea Maicii Domnului, primejdia a fost indepartata, iar orasul a fost crutat de suferinta si de varsarea de sange.

Care sunt tradițiile și obiceiurile pentru această mare sărbătoare a creștinilor ortodocși

Sărbătoarea Acoperamantul Maicii Domnului este cunoscuta in popor si sub denumirea de Pocroave. Credinciosii pastreaza cu sfintenie in ziua de 1 octombrie cateva obiceiuri si traditii încă din cele mai vechi timpuri.

Traditii si superstitii de Acoperamantul Maicii Domnului:

– persoanele care se tund nu trebuie sa arunce sau sa arda parul, fiindca ar putea fi luat de vrajitoare, care vor face farmece

– gospodinele prepara placinte de post, cu mere sau dovleac – vitele trebuie stropite cu apa sfintita, pentru a fi ferite de boli pe timpul iernii

Rugăciunea  pe care trebuie să o rostim astăzi

Din bătrâni, se spune că rugaciunea rostita in ziua de Acoperamantul Maicii Domnului face minuni.

„Acopera-ne pe noi cu Acoperamantul tau, Preasfanta Fecioara, in ziua rautatilor noastre.

Acopera-ne in toate zilele noastre si, mai ales in ziua cea rea, cand sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai intru ajutor si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, de sub cer si din ziua infricosatoarei judecati.

Sa ne acoperi pe noi intru ascunsul Acoperamantului tau”, potrivit crestinortodox.ro.

Într-o lume ce pare să meargă într-o direcție tot mai ciudată, este bine să ne păstrăm sărbătorile creștine, sărbători atât de prețuite și de cinstite de moșii și strămoșii noștri.

Poate că tocmai această credință a ajutat acest popor să treacă prin toate câte a trecut și este bine să ne păstrăm această credință și să cinstim cum se cuvine fiecare sărbătoare a neamului creștin ortodox. Doamne, ajută!

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel