Nimeni nu scapa de procesul de imbatranire, insa unii imbatranesc mai frumos decat altii. Pe langa de mostenirea genetica si de ingrijirea personala, ceea ce mancam poate face o mare diferenta in felul in care aratam!
Cand vezi un chip cu o piele frumoasa, intinsa la o persoana mai in varsta, te gandesti mai degraba la faptul ca acea persoana a investit financiar masiv in tratamente faciale. Insa nu este mereu asa. In loc de a da bani grei pe creme anti-rid si pe tratamente speciale la saloanele de infrumusetare, ar trebui sa ne uitam mai intai in farfurie, caci anumiti nutrienti din alimentatia de zi cu zi pot face diferenta intre o fata ridata si una neteda, spune medicul dermatolog Judith Hellman din New York.
Anumiti nutrienti au capacitatea de a lungi telomerii, mici formatiuni cu rol de protectie de pe ADN care sunt asociate cu procesul de imbatranire. Practic, cu cat imbatranesti, telomerii se miscoreaza, motiv pentru care ADN nu se mai renegenereaza la fel cum se regenera in tinerete. Acest proces duce la descompunerea celulara, asadar la imbatranire.
Potrivit medicul dermatolog Judith Hellman, a te asigura ca ai un aport optim din urmatorii nutrienti, chiar si prin consumul de suplimente (pe langa alimentatie) este un prim pas a incetini miscorarea telomerilor si, implicit, in a incetini procesul de imbatranire.
1. Vitaminele A, C, si D
Pentru a contracara efectele novice pe care il are stresului oxidativ asupra celulelor, avem nevoie de vitaminele A, c si D care actioneaza ca antioxidanti.
Vitamina A neutralizeaza moleculele de oxiden instabile (care genereaza stres oxidativ asupra celulelor) si intarescte sistemul imunitar. Surse bogate de vitamina A sunt morcovii (cruzi), spanacul (chiar si fiert), cartofii dulci (fierti sau copti, nu prajiti!), broccoli, pepenele galben, ardeiul gras, dar si oregano. Pentru un aport optim, este indicat sa consumati zilnic 2 portii de alimente bogate in vitamina A.
Vitamina C, pe care o gasiti in cantitati mari in citrice, este esentiala pentru productie si mentinerea colagenului, substanta care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii.
Vitamina D are capacitatea de a lungi telomerii, dupa cum a demonstrat un studiu publicat in revista de specialitate American Journal of Clinical Nutrition. Vitamina D se gaseste in cereale integrale si produse lactate, insa este putin probabil ca aportul zilnic sa fie cel ideal, motiv pentru care sunt recomandate suplimentele (de catre medic, dupa efectuarea unor analize de masurare a vitaminei D in organism).
2. Acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 contribuie la prezervarea telomerilor, a descoperit o echipa de cercetatori de la Universitatea de Stat din Ohio. Chiar si pana la aceasta descoperire, erau deja cunoscute beneficiile pe care le au acizii grasi Omega 3 asupra sanatatii (reduc riscul cardiovascular, contribuie la mentinerea sanatatii vaselor de sange, reduc inflamatiile). Din aceste motive este recomandat consumul de peste de doua ori pe saptamana, iar in alimentatia zilnica sa se regaseasca (si sa varieze alternativ) nucile, semintele, alunele de padure, migdalele, la randul lor bogate in acizi grasi Omega 3. Se recomanda si suplimentele in cazul in care un aport optim nu poate fi asigurat doar din alimentatie.
3. Polifenoli
La fel ca vitaminele A, C si D, polifenoli sunt antioxidanti puternici. Surse exceptionale de polifenoli sunt ceaiurile verzi si albe, dar si in fructe, in special in cele cu pigmentatie rosu-violet (fructe de padure, prune, cirese, dar si in pepeni, mere, struguri si pere) si in legume (sfecla rosie, vinete, ceapa, telina, patrunjel, varza, broccoli).
Continuarea pe lyla.ro.