Din cuprinsul articolului
Asta se întâmplă cu corpul nostru dacă mâncăm o felie de lămâie pe zi! Lămaia este unul dintre fructele cu un mare aport benefic asupra organismului. Consumul de lămâie este recomandat atât sub forma de fruct întreg, cât și sub formă lichidă, în sucuri, infuzii și uleiuri.
Pe lângă adăugarea de prospețime băuturilor și alimentelor, este bogat în nutrienți valoroși care pot ajuta organismul în moduri diferite. Cu toate acestea, nu putem să nu observăm că există atât beneficii, cât și efectevsecundare.
Acest fruct este un veritabil izvor de sănătate. Apreciată pentru efectele sale terapeutice, lămâia este recunoscută pentru rolul său în întărirea imunităţii şi în terapia bolilor stomacului, dar şi la purificarea sângelui.
„Sucul de lămăie este cel care aduce, în mod special, beneficii majore sănătăţii. Pe lângă faptul că este răcoritoare. limonada este benefică pentru tratarea pietrelor la rinichi, accidentelor vasculare cerebrale, tratamentul bolilor cardiovasculare şi reducerea temperaturii corpului.
Efectele pozitive ale lămâiei asupra sănătăţii se datorează mai multor elemente nutritive din compoziţia acesteia: vitamina C, vitamina B, fosfor, proteine şi carbohidraţi.
Beneficiile consumului de lămâie:

- 1. Poate ajuta la scăderea colesterolului rău (LDL), întrucât conţin flavonoizi polifenolici.
- 2. Conţine limonen şi salvestrol Q40, compuşi ce au capacitatea de a lupta împotriva celulelor canceroase. Pot preveni apariţia cancerului de piele, colon sau sân.
- 3.Contribuie la reducerea stresului oxidativ şi la eliminarea toxinelor din organism, deoarece conţin o cantitate semnificativă de bioflavonoide citrice.
- 4. Este bogată în potasiu, ceea ce ajută la sănătatea inimii, la menţinerea unei tensiuni arteriale bune. Totodată, vitamina C şi P pot ajuta la procesul de curăţare a vaselor de sânge, împiedicând apariţia anumitor afecţiuni ale inimii sau a diabetului.
- 5. Este plină de calciu şi vitamina C, ceea ce le face eficiente pentru prevenirea apariţiei osteoartritei, a poliartritei, a artritei reumatoide, a osteoporozei, dar şi a fracturilor de os.
- 6. Conţine multe fibre şi favorizează procesul de digestie.
- 7. Conţine multă vitamina C, un antioxidant ce ajută la combaterea răcelii şi la neutralizarea radicalilor liberi.
- 8.Acidul citric şi vitamina C conţinute ajută în menţinerea sănătaţii şi a igienei orale. Previn gingivita şi sângerările gingivale.
- 9. Sucul de lămâie este recomandat să se utilizeze de către persoanele care au răceala, gripă sau febra. Acesta declanşează transpiraţia şi diminuează febra;
- 10. Lămâia este un fruct excelent care ajută la combaterea problemelor legate de infecţii ale gâtului, deoarece are proprietăţi antibacteriene.
Efecte secundare ale consumului de lămâie
În ciuda tuturor beneficiilor, consumul excesiv de lămâie poate provoca unele efecte negative:
- Distrugerea smalțului dentar – Aciditatea ridicată a lămâii poate deteriora smalțul dinților, deci este recomandabil să se clătească gura cu apă după consum.
- Dacă suferiți de gastrită, ulcer sau reflux gastric, lămâia poate crește aciditatea stomacului și poate provoca disconfort.
- Migrenele la persoanele sensibile – Lămâile conțin tiramină, o substanță care poate provoca dureri de cap la persoanele predispuse la migrene.
Cum să depozitați și să consumați lămâile în mod corespunzător?
Pentru a păstra prospețimea lămâilor, păstrați-le la frigider – astfel se păstrează până la 6 săptămâni. Spălați întotdeauna fructele înainte de consum, chiar dacă intenționați să mâncați numai interiorul.
Concluzie
Consumul a 1-2 felii de lămâie pe zi poate aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, dacă aveti un stomac sensibil sau probleme cu dinții, este bine sa fiti atenti. Adăugarea unei felii de lămâie în apă sau în alimente poate fi o modalitate delicioasă și ușoară de a îmbunătăți imunitatea și digestia.