Cancerul colorectal poate avea cauze genetice, dar și anumiți factori de stil de viață par să contribuie la creșterea riscului. Printre aceștia se numără dieta nesănătoasă, lipsa exercițiului fizic, consumul de alcool, fumatul și un indice de masă corporală (IMC) crescut.
Pentru a reduce riscul de cancer colorectal, medicii recomandă adesea utilizarea aspirinei în doze mici, pe lângă adoptarea unui stil de viață mai sănătos.
Precauţii
În urma acestei schimbări, autorii unui nou studiu au decis să investigheze dacă anumite grupuri ar beneficia mai mult de pe urma utilizării aspirinei și dacă riscurile sunt justificate.
Studiul evidențiază beneficiile aspirinei
Studiul, publicat joi în JAMA Oncology, a analizat date de la peste 107.655 de persoane din seturi mari de date medicale, inclusiv Studiul de Sănătate și Urmărire a Asistentelor și Studiul Profesioniștilor din Domeniul Sănătății.
Majoritatea participanților erau albi, ceea ce sugerează că studiul ar trebui replicat în populații mai diverse pentru a confirma rezultatele.
Participanții au fost monitorizați timp de cel puțin zece ani și au completat chestionare despre stilul lor de viață, inclusiv IMC, consumul de alcool, dieta, fumatul și nivelul de activitate fizică.