Aspirina ar putea preveni Covid-19 dar are efecte secundare. Pentru aceste persoane e strict interzisă

Din cuprinsul articolului

Aspirina este un medicament antiinflamator cu multe beneficii. Poate fi utilă în reducerea febrei, a durerilor şi a inflamaţiilor, dar şi în prevenirea bolilor cardiovasculare pentru că împiedică plăcile să se depună pe artere. Recent, medicii au descoperit că ar putea ajuta și în prevenirea infecției cu Covid-19. 

Acest efect antitrombocitar al aspirinei scade capacitatea sângelui de a forma cheaguri şi o face utilă în prevenţia şi tratamentul atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale – AVC. Există însă şi un dezavantaj: riscul de sângerare mai puternică în cazul unei transfuzii sau a unei intervenţii chirurgicale.

”Aspirina are efecte antiinflamatorii, antivirale și anticoagulante, toate aceste trei manifestări fiind întâlnite și în boala COVID-19. Plecând de la aceste trei idei legate de efectele aspirinei, cercetătorii din Israel au realizat un studiu observațional pe 10.000 de pacienți în perioada februarie – iunie 2020 și au observat că cei care luau cronic aspirină – vorbim de doze mici de aspirină, 75-100 de miligrame – au avut un risc mai mic cu până la 30% de a se îmbolnăvi cu COVID”, a declarat Radu Țincu la Digi24.

Aspirina este interzisă gravidelor

Aspirina este extrem de agresivă pentru tubul digestiv: De altfel, este este interzisă gravi­delor, bolnavilor cu astm, insu­ficienţă renală sau hepatică. „Poate provoca dureri în capul pieptului, probleme renale, gastrite, agravarea gastritelor şi a ulcerelor, putând merge, în cazul bolnavilor ulceroşi, până la hemoragii digestive superioare”, atrage atenţia prof.dr. Ion Fulga, şeful catedrei de farmacologie din cadrul UMF”Carol Davila”.

Conform indicaţiilor de pe prospect, analgezicele se administrează astfel: aspirina-un comprimat la 6-8 ore. ”O aspirină pe zi pentru pacienții care se știu deja cu boli coronariene sau care au avut un accident vascular cerebral sau care știu că au stenoze sau plăci de aterom, e foarte bună. Însă, sunt situații în care pacienții înlocuiesc aspirina clasică, adica acidul acetilsalicilic cu divese preparate considerate antiagregante naturale și care se întorc la spital cu stentul (dispozitivul care se montează in cazul unui infarct) ocluzionat. Din cauză că au luat o perioada lungă de timp ceva ce nu era aspirina, de fapt, așa că, mare grijă la situații de genul acesta,” a explicat dr. Ana Maria Șerban, pentru Medika TV.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

11 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

41 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: