Din cuprinsul articolului
Asociația SAMAS și UNICEF în România. „Sănătos la pieptul mamei”, program de informare și educație medicală a cadrelor medicale, precum și de informare a mamelor
În cadrul proiectului Sănătos la pieptul mamei, dezvoltat de Asociația Samas și UNICEF, 129 de asistenți medicali comunitari au urmat cursuri de formare în alăptare și au participat la webinarii informative.
Îmbinând informațiile medicale actualizate cu exercițiile practice și aplicarea imediată în teren a noilor cunoștințe, asistenții medicali comunitari au oportunitatea de a crește calitatea îngrijirilor și de a îmbunătăți comunicarea cu cele peste 2.500 de mame cu copii sugari pe care le au în evidență în comunitățile deservite.
România, primul loc la mortalitatea infantilă în Europa
În contextul în care România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă 1 și pe cel de-al doilea la numărul de mame minore 2 , dar și în contextul actualei pandemii, procesul de educație a tinerelor mame are o importanță strategică pentru sănătatea publică.
Eforturile profesioniștilor din domeniul medical și din domeniul asistenței sociale nu își pot atinge obiectivele finale de promovare și îmbunătățire a sănătății populației și de reducere a morbidității fără crearea unor deprinderi de viață sănătoasă în rândul populației. Este bine cunoscut faptul că primul an de viață are o importanță deosebită în dezvoltarea ulterioară a copilului și că un element esențial al acestui început de drum în viață îl reprezintă hrănirea corectă, respectiv alăptarea exclusivă în primele șase luni.
Pornind de la aceste premise, Asociația SAMAS și Reprezentanța UNICEF în România derulează proiectul Sănătos la pieptul mamei, un program de informare și educație medicală continuă a cadrelor medicale (asistenți medicali comunitari, medici de familie și medici rezidenți în medicina de familie) și de informare a mamelor la nivel comunitar și în mai multe maternități din țară, pe teme legate de alăptare sau de menținerea lactației pe perioada în care există contraindicații medicale pentru alăptare, precum și despre subiecte privind igiena și îngrijirea bebelușului în primele luni de viață.
”Vrem să le transmitem mamelor informații corecte și actuale despre alăptare. Împreună cu asistenți medicali comunitari, medici de familie și rezidenți în medicina de familie, precum și medici, asistente și moașe din maternități informăm, educăm și sprijinim mamele și familiile, astfel încât să ia cele mai bune decizii pentru copiii lor. Un nou-născut este cel mai sănătos la pieptul mamei” a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, Director Executiv al Asociației SAMAS.
„Sănătos la pieptul mamei”, program de informare și educație medicală a cadrelor medicale, precum și de informare a mamelor
„Prin proiectul Sănătos la pieptul mamei, continuăm eforturile de a asigura nou-născuților un start bun în viață. Alăptarea este esențială pentru starea de sănătate a copilului și pentru dezvoltarea sa emoțională, iar cercetările au arătat că rolul profesioniștilor locali din domeniul medical în informarea și susținerea mamelor este decisiv pentru promovarea și extinderea alăptării”, a declarat și Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.
Programul cursurilor și înscrieri 129 de asistenți medicali comunitari din județele Bacău, Neamț, Botoșani, Suceava și Bistrița-Năsăud au participat deja în perioada februarie – aprilie 2021 la programul de formare. Persoanele interesate se pot înscrie pentru a primi informații despre următoarele cursuri completând acest formular.
Formarea durează șapte săptămâni, cuprinzând trei sesiuni de curs și o sesiune unu-la-unu cu trainerul dedicat. Absolvenții programului de formare vor fi dotați cu o trusă esențială în derularea activității de educație și asistență medicală în comunitate. Webinariile destinate medicilor de familie și rezidenților vor fi organizate în luna aprilie 2021, înscrierea fiind disponibilă prin acest formular. Părinții pot descărca de pe website-ul sanatoslapieptulmamei.ro materiale privind alăptare și îngrijirea corectă a bebelușului.
UNICEF România
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați unicef.org/romania/ro. Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.
Asociația SAMAS
Asociația SAMAS este o organizație nonprofit, care a dezvoltat prima comunitate națională de educatori perinatali (din rândul asistenților medicali și moașelor), pentru a oferi cel mai extins
program de sănătate și sprijin pentru mame și sugari în primele 1.000 de zile, înainte și după naștere, atunci când pot fi puse bazele unei vieți sănătoase a viitorului adult.
Obiectivele Asociației pe termen lung sunt: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Educatorul SAMAS este aproape de comunitate în cele 6 centre SAMAS din țară: București, Timișoara, Iași, Pitești, Bistrița și Cluj-Napoca, dar și în peste alte 27 de orașe din țară, echipe de
educatori perinatali oferind cursuri, consiliere și sfaturi gravidelor și mamelor. Gravidele, mamele sau tăticii îi pot contacta pe site-ul www.asociatiasamas.ro, pe pagina de Facebook și în
centrul SAMAS din orașul lor.