Categories: Ştiri sănătate

Asociația Blondie, 4 ani de miracole: 200 de zboruri medicale, pentru 700 de copii cu afecțiuni medicale grave. Adelina Tecucean: „Acești copii sunt nume, nu numere. Și când le spunem numele, le onorăm viața”

Asociația Blondie, 4 ani de miracole pentru copiii români cu afecțiuni medicale grave, eveniment marcat printr-o conferință de presă, la începutul zilei și zborul cu numărul 200, la sfârșitul zilei.

Din 27 martie 2020, peste 700 de copii au beneficiat de 200 de zboruri medicale sprijinite de Asociația Blondie, fără de care afecțiunile lor nu ar fi putut primi un tratament corespunzător.

Majoritatea copiilor, aproximativ 80%, a avut vârsta de până la 1 an. Aceștia sufereau de malformații cardiace complexe, malformații digestive, renale, pulmonare, neurologice, afecțiuni oncologice, boli rare sau necesitau un transplant de organe.

„România oferă o soluție de tratament pentru foarte mulți dintre copiii bolnavi. Undva cam la 90% dintre copiii cu malformații cardiace sunt operați în România cu succes. Doar că există un procent de 10% în ce înseamnă malformații cardiace și un procent mare de alte afecțiuni pentru care singura soluție este să plece în afara țării.

Din punct de vedere statistic, Casa de Asigurări spune că undeva la 700 de români sunt persoane care au primit mai mult de o dată un formular E 112, pentru a pleca în afara țării, pentru că afecțiunea de care suferă nu poate să fie tratată aici. În jur de 700 de cazuri au nevoie să plece pe an în afara țării pentru a primi o șansă la viață”, a explicat Adelina Toncean, fondatoarea Asociația Blondie.

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Asociația Blondie, 4 ani de miracole: 200 de zboruri medicale

Transporturile aeriene către spitale din alte țări au devenit o necesitate pentru mulți pacienți români cu afecțiuni medicale grave. De patru ani de zile, Asociația Blondie sprijină copiii români să beneficieze de zboruri medicale gratuite către spitale din Europa.

Cu peste 7 milioane de Euro investiți în organizarea zborurilor medicale, copiii din România au ajuns în spitale din Italia, Germania, Franța, Spania, Austria, Belgia, Marea Britanie, Finlanda, Turcia, Israel și Elveția. Fiecare zbor poate oscila între costuri de 20-50.000 de Euro.

„Am ajuns la al 200-lea zbor pe care-l organizăm, începând cu luna martie 2020. Am transportat peste 700 de copii către spitale din Europa și din alte țări din afara Europei. Cazurile care zboară cu noi sunt cele mai complexe cazuri medicale. Sunt malformații cardiace grave, sunt cazuri de transplant de organe la nou-născuți, sunt boli grave, sunt copii cu cancer care zboară cu noi.

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Adelina Toncean: Nu am spus niciodată Nu, în acești patru ani

Și după atâta timp, în patru ani, nu am spus niciodată NU. Am transportat fiecare caz care ni s-a cerut și suntem foarte aproape de a anunța că aducem acasă prima ambulanță aeriană din România”, a declarat Adelina Toncean.

Însă dincolo de numere, experiența Blondie este despre a oferi fiecărui copil șansa la normalitate, iar recordul atins e despre povestea și numele fiecăruia dintre ei.

„200 nu este un număr. 200 este despre normalitate, despre efort, despre a lucra împreună, despre iubire. În patru ani, câți au trecut de la primul zbor organizat de noi, nu am spus niciodată NU, chiar dacă lumea a fost în pandemie sau dacă la graniță a fost război. De asta, azi am vrut să fie despre ei, despre copiii cu care am zburat, să le spunem numele și să onorăm fiecare viață indiferent de greul cu care vine.”, spune Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Alexandru Rafila: Chirurgia cardio-vasculară o o meserie grea, în general; cea pediatrică, cu atât mai mult

Prezent la conferinţa de marți, Alexandru Rafila, a remarcat că, în ultimii ani, s-a schimbat proporţia copiilor cu afecţiuni cardio-vasculare operaţi în ţară.

„Majoritatea afecțiunilor pentru care copiii ajung în străinătate sunt în zona cardio-vasculară și alte tipuri de afecțiuni avem o comisie la Ministerul Sănătății care aprobă tratamentele în străinătate care nu pot fi realizate în țara noastră, uneori trebuie transportați cu o aeronavă dedicată și Asociația Blondie realizează acest lucru cu foarte multă promptitudine.

(…) Marea lor majoritate sunt operaţi în ţară şi, în mod evident, această capacitate va creşte până la soluţionarea aproape a tuturor cazurilor în ţară. Acesta este un efort constant. Este un proces care durează, pentru că nu discutăm doar de partea de investiţii. Discutăm şi de partea de resurse umane calificate. E o meserie grea chirurgia cardio-vasculară, în general; cea pediatrică, cu atât mai mult” , a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În urma unei vizite recente în SUA, Rafila a comparat secția de cardiologie a Spitalului de Urgență pentru Copii „Marie Curie” cu cel mai avansat spital de pediatrie din America.

„Am văzut că modelul din România este foarte apropiat cu cel din SUA. Nu am apucat să le spun colegilor mei ce am văzut și de oferta de parteneriat pentru pregătirea personalului medical, însă la Marie Curie, chiar dacă la o scară ceva mai mică din punct de vedere al spațiilor disponibile erau lucruri perfect comparabile cu cele de la cel mai avansat spital de pediatrie din SUA și chiar am fost mândru de reușita colegilor noștri de la Marie Curie. Dacă reușim să dezvoltăm trei, patru astfel de centre în țară cred că o să putem să îmbunătățim foarte mult îngrijirea”, a adăugat ministrul.

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Rareș Achiriloaie: 3.500 de copiii cu dizabilități afalți în grija statului depind de noi

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Rareş Achiriloaie, a declarat că, în prezent, în grija statului există aproximativ 39.000 de copii, dintre care aproximativ 3.500 au dizabilităţi severe, de care se ocupă DGASPC şi Ministerul Sănătăţii.

„Acești copii sunt segmentul cel mai vulnerabil. Sunt copii care nu au pe nimeni, care au fost abandonaţi şi care au ajuns să depindă de noi: de stat şi de cei care formăm această societate. (…) Cifrele sunt extraordinare: 200 de zboruri, 700 de copii… Este nemaipomenit ceea ce faceţi. Aş sublinia căldura şi empatia cu care lucraţi, pentru că nu este vorba doar de activitate în sine, ci de modul în care vă desfăşuraţi sprijinul pentru aceşti copii care au atât de mare nevoie”, a subliniat el.

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, despre metoda „româneasca”

Şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, dr. Cătălin Cîrstoveanu, a evidenţiat „căldura şi înţelegerea” celor implicaţi în circuitul soluţionării fiecărui caz.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, a vorbit despre „româneasca”, metoda unică și specifică doar României, care îi ajută pe medici și pe cei de la Asociația Blondie să pună lucrurile în mișcare, ca prin magie.

„Tot ce am făcut noi, uneori îmi dau seama că este, spunem noi așa, în ghilimele, o „românească”. Dar să știți că lucrul ăsta denotă foarte multă căldură și înțelegere din partea celor care se angrenează în acest circuit al lucrurilor grave, iminente, care trebuie să se întâmple acuma”, a declarat dr. Cătălin Cîrstoveanu.

Cîrstoveanu a explicat că în altă țară „este imposibil” ca un pașaport să fie obținut în 15 minute.

„Să ştiţi că asta nu se întâmplă în America sau în Germania sau în Franţa. Nu se poate întâmpla aşa ceva, ceea ce noi trăim de multe ori. Într-un sfert de oră să ne dea un paşaport… este ceva incredibil. Avem o colaborare extraordinară cu sistemul de ambulanţă din Bucureşti. Şi locurile unde aterizăm… (…) TAROM ne înţelege foarte bine. (…) Este ceva incredibil pentru mine să văd cum, de fapt, mai multe entităţi ale statului, dar şi altele private îşi dau mâna ca să facă un lucru foarte bun, pentru o viaţă, pentru un copil abandonat”, a precizat el.

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Prof. Tammam Yousef: Salvarea unei vieți înseamnă salvarea omenirii

Și prof. Tammam Youssef, cardiochirurg pediatric la Policlinica San Donato Milano, a vorbit, la rândul său, despre activitatea Secţiei de terapie intensivă neonatală de la Spitalul „Marie Curie”, subliniind faptul că aceasta respectă „standardele mondiale” din punct de vedere al structurii, dar şi profesional.

„Salvarea unei vieţi înseamnă salvarea omenirii. Acest lucru este foarte important. Nu există român, sirian, italian, american sau francez… Noi suntem o unică naţie, un unic popor în faţa suferinţei unui copil, unui pacient care are nevoie de ajutor. (…) Eu sunt fiul şcolii de medicină din România şi sunt foarte onorat. Port steagul României oriunde mă duc. E o şcoală de medicină impecabilă şi minunată”

Sursa foto: Lucian Ionita/decisepoate.ro

Adelina Toncean: „Acești copii sunt nume, nu numere”

De la ei a pornit totul: de la Cristi, alintat „Blondie”, un băiețel singur și blond într-un spital din Constanța, pentru care nu s-a mai putut face nimic. A continuat cu Darius, Maya, Ionuț, Daniel, Cosmin, Victoria și am ajuns în prezent la Rebeca și Tais pe care îi vom duce la Milano în cel de-al 200-lea zbor medical.

„Acești copii sunt nume, nu sunt numere. Când vorbim despre boli atât de complexe și despre lucruri care trebuie rezolvate într-un timp atât de scurt, trebuie să fim mulți. Este atât de greu să ții un om în viață. Și când le spui numele, le onorezi viața. Și noi asta am făcut de când am început acest drum”

Iată câte nume, nu numere, am sprijinit în patru ani: Darius, Maya, Ionuț, Daniel, Cristi, Cosmin, Victoria, Gabriel, Sara, Ioana, Adelina, Nicoleta, Elena, David, Simon, Matei, Sofia, Luca, Florin, Maria, Rafael, Delia, Marki, Andrei, Carina, Casia, Mihai, Ayan, Daria, Ileana, Cataleea, Anastasia, Sofia, Nicolae, Matei, Cristina, Daria, Ștefan, Cosmin, Radu, Antonia, Delia, Luca, Oliver, Marius, Maia, Andreea, Ilinca, Eveline, Luca, Mario, Alexandru, Elias, Sonia, Ezra, Enoh, Irene, Denisa, Vlad, Diana, Antonio, Zia, Vasile, Damian, Medeea, Andra, Gabi, Dominic, Anais, Cristina, Vladimir, Eva, Raisa, Denis, Rebeca, Iula, Andra, Rozana, Adela, Arya, Ema, Adrian, Tudor, Emanuel, Ana, Victor, Ianis, Arina, Daniil, Carol, Octavian, Cezar, Giula, Alessia, Teodora, Ingrid, Rareș, Petru, Nicolas, Nathalia, Gabriela, Constantin, Chiril, Sonia, Matia, Carla, Marcu, Jessica, Natalia, Daniela, Lucas, Sebastian, Amira, Miruna, Georgiana, Petrișor, Zenaida, Mark, Ada, Adela, Aida, Denisa, Diana, Ioana, Rebeca, Mario, Ileana, Alexandra, Florin, Marki, Casia, Ionuț, Alexia, Ana, Maria, Anastasia, Dragoș, David, Mihai, Cataleea, Sofia, Marcu, Adela, Oana, Ovidiu, Victoraș, Otilia, Lucas, Alexandru, Ioana, Adelina, Carina, Vlad, Filip, Sebi, Florentina, Cosmin, Cami, Flavia, Clara, Andi, Cristi, Ioana, Cătălin, Vali, Rafael, Simon, Valeria, Laura, Iula, Radu, Ema, Delia, Petrișor, Lorena, Luca, Romina, Teodor, Mircea, Petruț, Ionuț, Gabriela, Ioana, Enoh, Cosmin, Carla, Octavian, Matia, Găbițu, Mark, Zenaida, Petrișor, Mihai, Samuel, Alinuș, Damian, Octavia, Cami, Antonia, Anastasia, Paul, Victoria, Adelina, Ionuț, Nicholas, Anca, Mihaela, David, Andrei, Alexandru, Ioan, Matei, George, Gabriel, Luca, David, Adrian, Maria, Ioana, Andreea, Elena, Ana, Sofia, Alexandra, Ilinca, Emma, Raluca, Alina, Denisa, Diana, Laura, Cristina, Roxana, Gabriela, Mihaela, Bianca, Adriana, Andrei, Alexandru, Ion, Ioan, Matei, George, Gabriel, Luca, David, Adrian, Mihai, Vlad, Daniel, Florin, Bogdan, Cristian, Robert, Cosmin, Eduard, Ștefan, Maria, Andrei, Ioana, Alexandru, Elena, Matei, Ana, Ionel, Sofia, George, Andreea, Gabriel, Alexandra, Luca, Ilinca, David, Emma, Adrian, Raluca, Mihai, Ionuț,  Maria, Andrei, Ioana, Alexandru, Elena, Matei, Ana, Ion, Sofia, George, Andreea, Gabriel, Alexandra, Luca, Ilinca, David, Emma, Adrian, Raluca, Mihai, Laura, Radu, Cristina, Florin, Bianca, Daniel, Mihaela, Bogdan, Robert, Denisa, Vlad, Diana, Eduard, Roxana, Cosmin, Alina, Ștefan, Patricia, Sergiu, Valentin, Teodora, Lucian, Victor, Adrian, Bianca, Cătălin, Gabriela, Marius, Monica, Simona, Iulia, Irina, Ionuț, Paul, Dana, Mihai, Carmen, Roxana, Alexandra, Răzvan, Claudia, Ion, Alexandra, Cosmin, Mihaela, Florin, Diana, Ion, Elena, Răzvan, Ioana, Constantin, Diana, Claudia, Gabriel, Alin, Georgiana, Bogdan, Lavinia, Ciprian, Elena, Marian, Irina, Cristian, Daniela, Laura, Ionuț, Carmen, Adriana, Robert, Anca, Oana, Sorin, Anca, Daniel, Adrian, Raluca, Sorin, Maria, Daniel, Adrian, Anca, Florin, Monica, Gabriela, Mihaela, Daniel, Cristina, Alexandru, Daniela, Bogdan, Simona, Gabriel, Cristina, Roxana, Daniel, Laura, Ciprian, Ioana, Eduard, Roxana, Ionuț, Andreea, Marian, Victor, Mihai, Gabriela, Daniel, Irina, Cătălin, Adrian, Alexandra, Sorin, Andreea, Andrei, Mihaela, Adrian, Daniela, Cătălin, Maria, Gabriel, Elena, George, Valentin, Mihaela, Marian, Alexandra, Alin, Cristian, Victor, Diana, Ionuț, Irina, Răzvan, Laura, Ionuț, Marian, Daniela, Valentin, Cristina, Florin, Elena, Adrian, Simona, Marius, Cristina, Marius, Ana, Florin, Alexandra, Cătălin, Elena, Cristian, Roxana, George, Alexandra, Adrian, Ioana, Daniel, Ana, Andrei, Cristina, Ionuț, Monica, Alexandru, Ioana, Adrian, Laura, Bogdan, Andreea, Mihai, Andreea, Cristian, Elena, Bogdan, Elena, Ionuț, Ana, Gabriel, Andreea, Ion, Cristina, Marius, Maria, Ionuț, Adriana, Andrei, Elena, Răzvan, Alexandra, Răzvan, Maria, Andrei, Cristina, Cătălin, Elena, Florin, Diana, Marius, Elena, Gabriel, Elena, Marius, Roxana, Marius, Irina, Bogdan, Elena, Constantin, Ana, Valentin, Andreea, Marian, Alexandra, Răzvan, Cristina, Daniel, Ioana,, Alexandru, Elena, Matei, Ana, Ion, Sofia, George, Andreea, Gabriel, Alexandra, Luca, Ilinca, David, Emma, Adrian, Raluca, Mihai, Laura, Radu, Cristina, Florin, Bianca, Daniel, Mihaela, Bogdan, Robert, Denisa, Vlad, Diana, Eduard, Roxana, Cosmin, Alina, Ștefan.

Foto: Lucian Ioniță

Asociația Blondie, șansă pentru copiii bolnavi și singuri

Asociația Blondie s-a născut pentru a oferi copiilor bolnavi și singuri șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Misiunea noastră este de a reduce mortalitatea și de a crește șansele la viață ale copiilor cu afectiuni grave în risc social.

Totul a pornit de la Cristi, alintat Blondie, un băiețel blond și singur în spitalul din Constanța, pentru care nu s-a mai putut face nimic.

Blondie este despre alint. Despre iubirea pe care o dai oricărei vieți, indiferent că este lungă sau nu. Este mâna pe care o ții strâns până la ultima răsuflare. Este despre a nu muri nimeni înainte să afle cum e să fii iubit

„Nu ne oprim aici. Obiectivul Asociației Blondie este achiziția unui avion – ambulanță aeriană, dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, cu o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, gratuită pentru pacienți.

Misiunea noastră este de a reduce mortalitatea și de a crește șansele la viață ale copiilor cu afecțiuni grave în risc social. Blondie este despre alint. Despre iubirea pe care o dai oricărei vieți, indiferent că este lungă sau nu. Este mâna pe care o ții strâns până la ultima răsuflare. Este despre a nu muri nimeni înainte să afle cum e să fii iubit.”

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

30 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

59 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: