Sari la conținut

Ministerul Sănătății: asistenţii medicali cu studii superioare ar putea să predea disciplina ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoli.

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Din cuprinsul articolului

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că asistenţii medicali cu studii superioare ar putea să predea disciplina ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoli.

„Reticenţa – am discutat şi cu doamna ministru Deca de foarte multe ori – a fost legată de faptul că nu există pârghii să oblige, de exemplu, profesorii de biologie să înveţe această curriculă, pe care ulterior s-o predea elevilor. Asta a fost discuţia. Soluţia la care ne-am gândit la Ministerul Sănătăţii – şi cred că este operaţională, am discutat cu Ordinul Asistenţilor Medicali – ar fi ca în fiecare şcoală să fie nişte asistenţi medicali, eventual cu studii superioare, care să fie angajaţi, că medici nu o să avem de unde. De unde se angajezi 7.000 de medici în şcoli? Este imposibil, nu există aceşti 7.000 de medici. Atâtea şcoli sunt în România, şapte – opt mii de şcoli. Sunt 1.000 acum în medicină şcolară. Nu ai de unde să mai angajezi lângă 6.000, mai ales că sunt multe locaţii care nu sunt tentante. Atunci, am putea să avem aceşti asistenţi medicali care să devină cadre didactice, cărora le-ar fi mai uşor să înveţe noţiunile şi să predea noţiunile copiilor şi, eventual, să interfereze chestiunea asta şi cu acordarea asistenţei medicale în şcoli”, a afirmat Rafila potrivit Agerpres.

‘Educaţie pentru sănătate’

Ministrul Sănătăţii a participat la dezbaterea ”2025: 40 de ani de istorie HIV în România”, organizată de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA.

În opinia ministrului, asistenţii care ar urma să predea disciplina ar trebui să fie angajaţii şcolilor.

„Oamenii trebuie angajaţi în şcoli ca să predea ‘Educaţie pentru sănătate’. Deci, e clar, dacă nu-i angajez să predea ‘Educaţie pentru sănătate’, atunci nu o să avem niciodată ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoli. Acum, 5% dintre părinţi optează pentru copiii lor pentru ‘Educaţie pentru sănătate’, atât că e opţional, iar din ăştia 5%, termină doar 2%. Deci, se pierd pe parcurs. Deci, practic nu se face”, a arătat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, ‘Educaţia pentru sănătate’ ar trebui să fie individualizată. „Sper că odată o să ajungă un ministru al Învăţământului care să aibă în mod real interesul să dezvolte această disciplină”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Matei Ecaterina

Matei Ecaterina are diploma de absolventă a Facultății de Management Economic din cadrul ASE București. Cu o experiență vastă de peste 10 ani în domeniul presei scrise, se distinge prin cunoștințele dobândite și capacitatea de a lucra într-un mediu dinamic și provocator. Ecaterina are o abordare bine fundamentată atât în managementul economic, cât și în comunicare și jurnalism.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel