Iti doresti un zambet frumos, rapid, care sa-ti dea mai multa incredere in tine si sa-ti garanteze mai mult succes in relatiile sociale? Cel mai probabil medicul stomatolog ti-a sugerat sa apelezi la fatetele dentare, una dintre cele mai moderne mijloace de restaurare fixa, care vine in solutionarea diferitelor probleme estetice. Dr. Andra Custura, medic stomatolog iti spune cand este cazul sa apelezi la aceasta metoda si care sunt aspectele pe care ar trebui sa le stii inainte de acest tratament.
Fatele dentare se folosesc in general pentru a transforma dintii stricati, colorati, deteriorati si strambi, in dinti albi, drepti si stralucitori. Fatetele dentare sunt, de fapt, niste foi foarte subtiri (cochilii) de culoarea si dimensiunea dintilor, construite din material rezistent si puternic, cum ar fi portelanul, ceramica sau zirconiul, menite sa imbunatateasca aspectul fizic al danturii.
”Multi pacienti isi doresc fatete dentare pentru a acoperi diverse probleme dentare, insa aceasta este o utilizare total incorecta. Fatetele dentare se aplica numai pe dinti sanatosi! Daca exista probleme dentare serioase sau boli precum gingivita sau parodontoza, se trateaza mai intai afectiunile respective si abia apoi se pot aplica fatetele dentare”, explica dr. Andra Custura.
Cum se aplica fatetele dentare
Un mare avantaj al tratamentului prin fatete ceramice este acela ca inainte de interventia propriu-zisa se poate face o simulare cu ajutorul careia pacientul poate vedea cum va arata zambetul sau dupa aplicarea fatetelor ceramice finale. Este o etapa intermediara care prelungeste tratamentul dar are o mare importanta pentru pacient.
Dintii sunt apoi preparati minimal pentru fatete, prin indepartarea unui strat foarte subtire de smalt (maximum 0,4 – 0,7 mm). Fatetele sunt subtiri precum lentilele de contact, necesitand in mod obisnuit o reducere dentara de 0.5mm – 1.0mm. Daca se doreste o schimbare drastica, poate fi necesara o slefuire de 1.0mm -2.0mm.
In acceasi sedinta dupa prepararea dintilor si amprentarea lor se vor confectiona in cabinet fatetele temporare care vor fi lipite pe dinti preparati. Acestea sunt facute din acrilat sau compozit si seamna cu dintii naturali. Aceste fatete arata placut si au rolul de a proteja dintii pana la aplicarea fatetelor definitive.
”Fatetele temporare, asa cum le spune si numele sunt necesare doar pana cand vor fi gata cele definitive. Nu trebuie stati foarte mult cu aceste fatete temporare deoarece au o rezistenta mult mai mic. In aceasta perioada ar trebui evitate alimentele foarte tari, lipicioase cum sunt caramelele sau guma de mestecat, alimente ce contin coloranti artficiali puternici. Pe durata purtarii fatetelor temporare puteti spune medicului ce modificari sau schimbari pe care ati dori sa le faceti, in ceea ce priveste forma sau dimensiunea. Aceste schimbari se vor transmite in fatelele permanente, astfel incat o buna comunicare intre dumneavoastra si mediul dentist este foarte importanta in dobandirea noului zambet”, adauga dr. Andra Custura.
In cadrul celui de-al treilea pas, medicul indeparteaza fatelele temporare si va curata dintii de resturile de ciment. Fatetele ceramice se lipesc cu un adeziv foarte puternic care fixeaza foarte bine fatetele de ceramica.
”Mare atentie la tipul de fatete pentru care optati, pentru ca in cazul fatetelor fara preparatie, no prep, acestea se lipesc pe dinte direct, metaforic vorbind ca si cand le-ati fi lipit cu superglue pe dinte, iar la prima muscatura acestea sar. Asa ca recomandarea mea ar fi sa analizati foarte bine alegerea tipului de fatete si sa aveti incredere in ce va spune doctorul si tehnicianul dentar, care va efectua fetetele, pentru ca sunt multe cazuri si tipuri de muscaturi in care fatetele nu sunt recomandate. Un alt aspect important este simetria fatetelor, ele intotdeauna trebuie facute simetric, in oglinda, altfel se va observa diferenta pe linia mediana”, adauga dr. Andra Custura.
Cine este un candidat bun pentru fatetarea dentara
Fatetele dentare se preteaza pentru persoanele care se confrunta cu:
• Dintii colorati sau patati, unde tratamentul de albire profesionala nu este eficient;
• Dintil deteriorati, ciopliti sau rupti, din cauza bauturilor carbogazoase si a macinarii excesive;
• Doresc ascunderea lacunelor (spatiilor goale) dintre dinti;
• Dintii care sunt putin strambi; fatetele dentare atasate in partea frontala a suprafetei dentare, pot oferi un zambet drept si perfect aliniat, cu un aspect natural.
”Alaturi de aspectul natural al dintilor, rezistenta mai mare la pete decat dintii naturali, dar si aspectul alb, stralucitor care pot ascunde defectele danturii, fatetele dentare reprezinta si o solutie de lunga durata, de aproximativ 10-15 ani. Acestea sunt realizate de obicei pe parcursul a doua programari de cate o ora si jumatate. Totuși marele avantaj al fațetelor este că putem păstra dintele vital, iar gingia tolerează foarte bine acest tip de lucrări”, puncteaza dr. Andra Custura.
Ingrijirea dintilor reprezinta un aspect foarte important care contribuie la durabilitatea fatetelor. Ca si in cazul dintilor naturali trebuie sa pastrati o igiena dentara riguroasa ce consta in periaj dentar zilnic, ata dentara asa cum faceti in mod normal si control dentar regulat. Un detartraj si un periaj profesional efectuat in cabinet o data la 6 luni este necesar pentru o sanatate dentara buna. De asemenea este indicat sa nu folositi paste de dinti abrazive. In plus trebuie evitate alimentele tari, muscatul sau ruptul, deschisul sticlelor cu dintii, spartul semintelor. Daca pacientul stie ca scrasneste din dintţi, i se va fabrica o protectie pentru dinti.
Costul fatetelor dentare incepe de la 1600 lei.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…