Categories: Stil de viaţă

Așa îți otrăvești mâncarea fără să-ți dai seama! Una dintre cele mai sănătoase metode de gătit poate cauza cancer

Majoritatea oamenilor preferă să gătească mâncarea în acest fel pentru că nu are multe calorii. Însă, medicii trag un semnal de alarmă. Frigerea cărnii pe grătar poate duce la dezvoltarea compușilor cancerigeni.

Cercetatorii de la Universitatea din Texas au făcut legătura între consumul de carne gătită la temperaturi ridicate şi riscul sporit al carcinomului renal sau cu riscul unui cancer renal.
Carnea gătită la temperaturi ridicate sau la o flacără deschisă poate duce la formarea de substanţe cancerigene, cum ar fi 2-amino-1-metil-6-fenil-imidazo (4,5-b) piridină – PhIP – şi amino-3,8 -dimethylimidazo (4,5-f) chinoxalină – MeIQx. Aceşti compuşi cancerigeni se regăsesc atât în carnea roşie cât şi în cea alba, dacă cele două sunt gătite în condiţiile amintite mai sus.
Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, aceste substanţe pot determina modificări ale ADN-ului, care pot duce la formarea Carcinomului reno-celular (RCC) sau a altor tipuri de cancer.
Cercetatorii de la Universitatea din Texas, în parteneriat cu cei de la Centrul de Cancer Anderson, au făcut legături între pacienţii cu cancer renal, recent diagnosticaţi, şi persoanele cu variaţii genetice specifice care pot fi expuse unui risc sporit de RCC mai mult decât alţii.
“Am depistat riscul sporit de RCC asociat cu mutagenii din carnea preparată la temperaturi înalte. Descoperirile noastre susţin consumul redus de carne, în special de carne gătită la temperaturi ridicate sau la flacără deschisă. Aceste recomandări au scopul de a se reduce riscul de cancer RCC”, afirmă Xifeng Wu, profesor de epidemiologie de la Universitatea din Texas.
Cercetătorii au realizat studiul în baza modelelor de alimentaţie şi a informaţiei genetice colectate de la 659 de persoane cu carcinom renal şi de la 699 de persoane sănătoase. Scopul studiului a fost de a estima consumul  şi expunerea acestora la riscul cauzat de mutagenii din carnea gătită.
Rezultatele studiului au arătat că pacienţii cu RCC au consumat carne roşie şi albă mai multă decât persoanele sănătoase. Consumul de PhIP creşte riscul de cancer renal cu 54%, iar MelQx aproape că dublează riscul. În plus, persoanele cu variaţii ale genei ITPR2 (care se consideră o genă asociată cu riscul de cancer şi obezitate) sunt mai vulnerabile la efectele PhIP.
Sursa: descopera.ro

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

20 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

50 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: