Sari la conținut

AȘA ar trebui să mesteci ALIMENTELE pentru a evita să te îngrași

alimente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De câte ori este bine să mesteci alimentele

Din cuprinsul articolului

Alimentația, în sensul său larg, este suma mai multor procese care au loc în organismul nostru și toate au un efect determinant asupra sănătății noastre.

Din acest motiv, deși de obicei acordăm o mare atenție la alimentație, este important să fim atenți și la felul în care mâncăm și mai ales la cum mestecăm.

Se mestecă lichidele?

Acest lucru este explicat de un articol publicat în presa de specialitate Scientific Reports și semnat de oameni de știință de la Universitatea Japoneză din Waseda. În text, ei detaliază că mestecatul într-un anumit fel optimizează generarea de căldură în organism din aportul alimentar, numită termogeneză indusă de dietă și că aceasta are implicații importante pentru sănătatea noastră.

Ideea, recunosc autorii, nu este nouă: de un secol încoace, a fost avertizat că mestecatul încet ar putea ajuta la prevenirea tulburărilor metabolice precum obezitatea. Cu toate acestea, legătura dintre cauză și efect nu a fost clară și aceasta este ceea ce cercetătorii și-au propus să afle de această dată.

Pentru a face acest lucru, autorii au efectuat trei studii în zile diferite, în care i-au făcut pe participanți să mănânce alimente lichide. Unul dintre grupuri a trebuit să-l înghită în mod normal, altul a trebuit să-l savureze timp de treizeci de secunde, iar altul a trebuit să-l mestece.

Deși utilizarea alimentelor lichide pentru a determina efectele mestecării poate fi contraintuitivă, adevărul este că experimentul a fost conceput pentru a determina dacă aspectul important este dimensiunea bolusului alimentar (alimentul mestecat și înghițit) sau exercițiul de mestecat în sine, ceva care experiențele anterioare nu reușiseră să elucideze.

Poftele alimentare

Un efect cumulativ

Dintre cele trei grupuri, cercetătorii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește cât de foame au raportat sau cât de săturați s-au simțit.

În acest sens, trebuie remarcat faptul că aceste diferențe sunt prezente în studiile anterioare cu alimente solide, astfel că autorii concluzionează că din punct de vedere al sațietății, mestecatul este irelevant atunci când ai de-a face cu alimente lichide.

Ceea ce au observat, însă, este că în grupul care a mestecat hrana s-a înregistrat o creștere a termogenezei indusă de dietă și, odată cu aceasta, producția de energie pe care organismul o obține din același aliment. Nu numai atât, dar același parametru a fost crescut și la participanții care pur și simplu au savurat mâncarea.

Alte procese care au fost optimizate datorită mestecării și savurării alimentelor au fost schimbul de gaze, oxidarea proteinelor, fluxul de sânge în arterele care furnizează sânge în sistemul digestiv și mobilitatea tractului gastrointestinal superior.

Concluzia pe care o trag este că, deși diferența pentru fiecare masă este mică, în timp se acumulează și devine vizibilă. Prin urmare, ei susțin că a savura alimentele și a le mesteca bine și încet în cazul alimentelor solide, poate deveni în cele din urmă un obicei sănătos care ne ajută să luptăm împotriva obezității.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel