Sari la conținut

Artroza. Ce este, cum se trateaza si cum te afecteaza

Artroza, cunoscuta si sub alte denumiri precum osteoartrita sau artrita hipertrofica, este o boala cronica care face parte din grupa reumatismelor degenerative, caracterizata clinic prin dureri, greutate in miscare, impotenta functionala. Mai precis, artroza este o suferinta a cartilagiului articular, tesutul elastic care acopera extremitatile oaselor.

Cartilagiile articulare au in mod normal o suprafata neteda care permite mobilitate si in acelasi timp absoarbe socurile. Pe masura ce artroza isi “intra in drepturi”, aceste cartilagii devin poroase, suprafata lor neregulata si apar excrescente osoase, noduri care ingreuneaza miscarea. Efectul este resimtit exponential in articulatiile mari, cele de la picioare sau de la coloana vertebrala, care sustin greutatea corpului. Odata cu instalarea osteoartritei, suprafetele articulare se freaca intre ele si pe masura ce boala evolueaza, ele ajung in imposibilitatea de a culisa fin. Cele mai afectate articulatii in cazul artrozei sunt cele ale umerilor, cotului, incheieturii pumnului, genunchilor si gleznelor, de aici si diferitele tipuri de artroza precum cea a pumnului, a genunchilor etc.

Simptome

In cazul artrozei, simptomele sunt multiple si usor de detectat. In primul rand apare durerea, primul simptom al bolii. Durerea se instaleaza imediat la incercarea de folosire a articulatiei afectate, iradiind chiar in alte regiuni, mai ales in cazul in care articulatia respectiva nu a fost folositao perioada mai lunga de timp, cum ar fi de exemplu la trezirea din somn. Un alt simptom important este rigiditatea, care apare dupa repaus si in special dimineata. Insotita de dureri, aceasta stare dispare dupa cateva minute.

Pe masura ce boala evolueaza, suferindul devine din ce in ce mai limitat in miscari, uneori pierzandu-si capacitatea de a opera functii banale de natura motrica precum incheierea nasturilor sau deschiderea unui borcan.

Tratament

Sunt mai multe tipuri de tratamente pentru artroza, majoritatea complicate si de lunga durata la fel ca boala in sine. Cele mai importante medicamente administrate sunt insa anti-inflamatoarele nesteroidiene care reduc atat durerea cat si inflamatia de la nivelul cartilagiilor. Dintre acestea putem aminti ibuprofenul, aspirina, diclofenacul sau indometacinul. Pe de alta parte, pentru a nu pierde complet mobilitatea, sunt recomandate sesiunile de kinetoterapie (gimnastica medicala) si o alimentatie bogata in vitamine si proteine dar slab calorica, incercandu-se evitarea pe cat posibil a dulciurilor si fainoaselor.

Pe langa tratamentele recomandate de doctori, pacientii suferinzi de artroza pot incerca si cateva tratamente naturiste. Dintre acestea putem aminti compresele cu ceai de coada calului sau branca ursului, cataplasmele cu mustar negru sau hrean ars, masajele cu tinctura de galbenele sau tataneasa, aplicarea frunzelor de varza proaspete pe locurile dureroase. Vara se pot face de asemenea bai cu paie uscate sau ovaz, bai cu frunze si tulpini de rosii, mersul descult prin roua, spalaturi cu apa si otet zilnice la picioare. Pe cale orala, se pot consuma ceaiuri din urzica, coacaze, frasin sau coada calului dar si alte ceaiuri diuretice.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel