Artrita reumatoidă: tipuri, semne și simptome; tratamente disponibile

Artrita reumatoidă, cunoscută și sub denumirea de reumatism, este o afecțiune autoimună care provoacă dureri articulare, inflamație și leziuni diferitelor părți ale corpului. În cazul artritei reumatoide, daunele se întâmplă de obicei pe părți ale corpului și nu doar pe o parte.

Prin urmare, dacă unul dintre picioarele dvs. este afectat de artrită reumatoidă, celălalt picior va fi și el afectat de afecțiune. Medicii folosesc, de asemenea, acest simptom ca una dintre modalitățile de a diferenția artrita reumatoidă de alte forme de artrită, cum ar fi osteoartrita.

Artrita reumatoidă: Semne și simptome

Există diferite tipuri de opțiuni de tratament disponibile pentru artrita reumatoidă, cu toate acestea, acestea sunt eficiente numai dacă afecțiunea este detectată devreme. Și pentru depistarea precoce, este important să cunoașteți semnele și simptomele afecțiunii.

Este o afecțiune cronică, iar simptomele majore ale afecțiunii sunt durerea și inflamația articulațiilor.

Există anumite perioade în care durerea și inflamația cresc și aceasta se accentuează și se exacerbează, în timp ce, pe de altă parte, când simptomele dispar complet, se numește remisie.

Afecțiunea afectează de obicei articulațiile mâinilor, genunchilor și încheieturilor, cu toate acestea, în cazuri severe, poate afecta și organe și țesuturi din tot corpul.

Iată câteva dintre cele mai comune semne și simptome ale artritei reumatoide.

1. Rigiditate la mai mult de o articulație

2. Durere în mai mult de o articulație

3. Umflare și inflamație în mai mult de o articulație

4. Slăbiciune

5. Oboseală

6. Pierderea funcției articulare

7. Deformări la nivelul articuluției

8. Simptome similare în ambele părți ale corpului

Când observați aceste semne și simptome, asigurați-vă că nu le ignorați, deoarece atunci când este detectată în stadiile incipiente, afecțiunea poate fi tratată și controlată.

Tipuri de artrită reumatoidă

Există mai multe tipuri de artrită reumatoidă:

  • Artrita reumatoidă seropozitivă: Aceasta este o afecțiune în care corpul dumneavoastră are anticorpi care determină sistemul imunitar să vă atace articulațiile. Dacă aveți artrită reumatoidă seropozitivă, înseamnă că aveți un factor reumatoid pozitiv sau rezultate ale testelor de sânge anti-CCP.
  • Artrita reumatoidă seronegativă: Aceasta este o afecțiune în care corpul dumneavoastră dezvoltă anticorpi care în cele din urmă vă schimbă diagnosticul cu artrita reumatoidă seropozitivă. Dacă aveți un rezultat negativ al testului de sânge și simptome de PR, este posibil să aveți artrită reumatoidă seronegativă.
  • Artrita idiopatică juvenilă: Când afecțiunea afectează copiii cu vârsta sub 17 ani și mai mici, este cunoscută sub numele de artrită idiopatică juvenilă. Simptomele sunt similare cu cele ale artritei reumatoide, cu toate acestea, ar putea avea și inflamație la nivelul ochiului.

Tratamentele disponibile pentru artrita reumatoidă

Nu există un tratament permanent pentru artrita reumatoidă, cu toate acestea, remiterea simptomelor este posibilă dacă afecțiunea este detectată devreme și există un tratament adecvat pentru aceasta, folosind medicamente antireumatice modificatoare ale bolii (DMARD).

1. Medicamente: medicul dumneavoastră vă va prescrie probabil aceste medicamente în funcție de severitatea afecțiunii și de cât timp ați avut RA.

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS: Aceste medicamente pot ajuta atât cu durerea, cât și cu inflamația. Cu toate acestea, luați-le numai dacă sunt prescrise de medicul dumneavoastră, deoarece utilizarea prelungită poate duce la afecțiuni severe de sănătate, cum ar fi probleme cardiace și boli cronice de rinichi.
  • Steroizi: Medicamentele cu corticosteroizi sunt cele care ajută la reducerea inflamației, durerii și leziunilor articulațiilor. Cu toate acestea, vin și cu efectele sale secundare și trebuie să le luați așa cum v-a prescris medicul. Scopul acestui medicament este de a ameliora simptomele și de a opri treptat tratamentul.
  • DMARD convenționale: Acestea sunt medicamente care pot încetini progresia poliartritei reumatoide și pot preveni deteriorarea permanentă a articulațiilor și țesutului.

2. Terapie: medicul dumneavoastră vă poate trimite la un terapeut care vă poate învăța exerciții care vă vor ajuta să vă mențineți articulațiile flexibile.

Acesta vă poate sugera, de asemenea, modalități de a vă îndeplini sarcinile zilnice care vă avantajează articulațiile

3. Chirurgie: Aceasta este una dintre ultimele opțiuni pe care medicii le-ar putea sugera pentru artrita reumatoidă.

Medicul dumneavoastră vă va cere să suferiți o intervenție chirurgicală care vă ajută să vă reparați articulațiile deteriorate. Aceste intervenții chirurgicale pot ajuta la reducerea durerii, precum și la îmbunătățirea capacității de funcționare a articulațiilor.

Intervențiile chirurgicale pentru artrita reumatoidă pot include una sau mai multe dintre următoarele proceduri.

  • Repararea tendoanelor: Medicul dumneavoastră ar putea repara tendoanele din jurul articulației. Deteriorarea articulațiilor și inflamația pot determina slăbirea și ruperea tendoanelor.
  • Fuziunea articulară: În această procedură, articulațiile sunt topite chirurgical pentru ameliorarea durerii și pentru realiniarea articulației. Acest lucru este de obicei recomandat persoanelor care nu pot suferi o înlocuire articulară.
  • Sinovectomie: În această intervenție chirurgicală, mucoasa inflamată a articulației este îndepărtată, ceea ce ajută la reducerea durerii și la îmbunătățirea flexibilității articulației.
  • Înlocuirea totala a articulatiei: În aceasta procedură, medicul îndepartează întreaga parte deteriorată a articulației dumneavoastră și, în schimb, adaugă o proteză din metal sau plastic.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

16 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

45 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: