Sari la conținut

Artrita reumatoidă dă semne cu câțiva ani înainte de instalare. La ce simptome trebuie să fim atenți

Artrita reumatoidă prezintă simptome înainte de diagnosticarea propriu zisă. La ce trebuie să fim atenți.

Dificultăţile în efectuarea unor activităţi zilnice obişnuite, precum îmbrăcarea, deplasarea pe jos şi hrănirea, pot fi observate la pacienţii cu artrită reumatoidă cu un an sau doi înainte de stabilirea diagnosticului, conform unui studiu recent, citat de UPI.

”Aceasta este o concluzie nouă, o descoperire foarte interesantă”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Elena Myasoedova, reumatolog la Mayo Clinic din Rochester, Statele Unite. ”Ar putea reflecta o acumulare a simptomelor între momentul instalării (bolii) şi cel în care este stabilit diagnosticul pacienţilor”, a declarat cercetătoarea în cadrul unui comunicat dat publicităţii de clinica din Minnesota.

Studiul a relevat totodată că nivelurile cronice ale dificultăţii în efectuarea activităţilor zilnice (dizabilitate funcţională) au fost observate şi după diagnosticarea pacienţilor cu artrită reumatoidă şi începerea tratamentului. Acest lucru ar putea fi cauzat de o serie de factori, precum creşterea nivelului de suferinţă fizică şi psihică, utilizarea tratamentelor precum glucocorticoizi şi antidepresive şi anticiparea unei îmbunătăţiri a simptomelor, a adăugat specialista.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele medicale prelevate de la 586 de pacienţi diagnosticaţi cu artrită reumatoidă şi 531 de indivizi care nu sufereau de această afecţiune, înregistraţi în baza de date a Proiectului de Epidemiologie Rochester, scrie Agerpres.

Rata de dizabilitate funcţională a fost de peste două ori mai mare în rândul pacienţilor cu artrită reumatoidă în comparaţie cu cei care nu sufereau de această boală. În cazul majorităţii grupelor de vârstă, pacienţii cu artrită reumatoidă au prezentat o rată cu 15% sau mai mult de dizabilitate funcţională în comparaţie cu al doilea grup.

Concluziile cercetării demonstrează importanţa tratamentului precoce în cazul pacienţilor cu artrită reumatoidă, a subliniat Myasoedova.

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează cel mai adesea articulaţiile, dar poate viza şi alte regiuni ale corpului. Artrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice asociate dizabilităţii funcţionale în Statele Unite şi are un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, notează UPI.

Printre simptomele bolii se numără dureri sau umflături la nivelul încheieturilor, însă 40% dintre pacienţi prezintă simptome care nu implică încheieturile, precum oboseală, febră şi scăderea poftei de mâncare.

Studiul urmează să fie publicat în luna iunie în jurnalul Mayo Clinic Proceedings.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel