Artrita reactivă, cunoscută și sub numele de sindrom Reiter este o formă de formă de artrită dezvoltată ca urmare a unei infecții în organism. De regulă, apare ca urmare a unei infecții gastrointestinale sau a unei infecții localizată în tractul urinar.
De cele mai multe ori boala apare la bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, iar articulațiile genunchilor, ale gleznelor și ale picioarelor sunt cele mai afectate.
Artrita reactivă poate fi recurentă, cronică, progresivă sau auto-limitată. Aproximativ 20% dintre persoanele care se confruntă cu artrită reactivă dezvoltă o formă cronică însoțită și de nefropatie și probleme cardiace.
Simptomele bolii apar la una sau două săptămâni după ce persoana în cauză a avut o infecție urogenitală sau gastrointestinală. Simptomele de regulă apar la nivelul oaselor și ale mușchilor și includ: dureri articulare la genunchi, la glezne, dureri de călcâi, dureri de spate. Dar sunt și simptome care apar la nivelul organelor de reproducere sau la nivelul căilor urinare. Acestea sunt: arsură în timpul urinării, inflamația prostatei. Sunt regăsite și simptome precum uveita, ulcere la nivel bucal, erupții cutanate, conjunctivită. Nu în ultimul rând bolnavul poate să aibă și pericardită sau insuficiență aortică.
Diagnosticul este stabilit de medic în urma analizelor de sânge care arată prezența unei infecții în corp. Pacientul va face și analiza urinei – urocultura, dar și teste genetice – care pot identifica prezența sau absența factorului genetic HLA-B27. De asemenea, sunt necesare și testele imagistice, fie RMN-ul, fie CT-ul.
În ce constă tratamentul artritei reactive:
Tratament are ca scop tratarea, vindecarea cauzelor care au dus la apariția artritei. Cu alte cuvinte, sunt tratate infecțiile care au dus la dezvoltarea artritei reactive. De asemenea, medicul va prescrie și tratament pentru ameliorarea simptomatologiei. Pacientul va primi antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene, dar și antiinflamatoare pentru calmarea durerilor. De ajutor acestor pacienți este și recuperarea medicală prin gimnastică, fizioterapie sau kinetoterapie.