Din cuprinsul articolului
Anatomic și funcțional, omul nu poate funcționa fără articulații. Intuitiv, ni le imaginăm ca pe un jeleu între oasele noastre, dar ce sunt de fapt acestea?
„Esențiale pentru integritatea anatomo-funcțională a organismului uman, articulațiile se definesc ca fiind formațiuni anatomice sau zone de joncțiune formate din totalitatea elementelor care participă la unirea a două sau mai multe oase adiacente.
Astfel, rolul lor fundamental este în mișcarea diferitelor segmente ale corpului, mai exact mișcarea fără frecare a suprafețelor osoase, cu distribuția forțelor și amortizarea presiunilor și forțele de tracțiune aplicate la acest nivel.”, ne explică Prof. Dr. Rodica Trăistaru, Medic Primar în specialitatea Medicină Fizică și Reabilitare.
Mai simplu, putem spune că sistemul articular are rolul de a reduce forțele de frecare dintre oasele noastre. „Un al doilea rol, poate la fel de important este de a contribui la postura (ținuta) individului, în oricare moment al existenței, asigurând stabilitatea necesară.
Ortostatismul / poziția bipedă și diferitele posturi cotidiene nu ar fi posibile fără articulații integre”, adaugă Prof. Dr. Rodica Trăistaru. Folosim articulațiile din aparatul locomotor în fiecare moment al vieții noastre, pentru a realiza diferite activități, dar și pentru comunicarea verbală și nonverbală.
Inevitabil, una sau mai multe dintre cele peste 200 de articulații ale corpului uman, vor suferi diferite perturbări structurale și funcționale în timp, care implică un efect inflamator și apariția durerii. Deci, cum procedăm pentru a ne proteja articulațiile?
Importanța unui stil de viață sănătos
În primul rând, este esențial să ducem un stil de viață echilibrat, prin care să ne menținem la o greutate corporală optimă. De asemenea, respectarea orarului de somn contribuie semnificativ la bunăstarea sistemului articular, alături de un regim alimentar bogat în minerale și vitamine. Dincolo de aceste aspecte, trebuie să nu neglijăm păstrarea unei stări emoționale și mentale cât mai normale. Deși suntem în permanență prinși în tumultul zilnic, e esențial să acordăm timp mișcării fizice și a sportului, practicat cu responsabilitate, în funcție de vârstă și abilități.
Cum alegem un produs pentru sănătatea articulațiilor? Ce fel de ingrediente trebuie să conțină?
„Studiile clinice au arătat că anumite suplimente cu glucozamină, condroitină, MSM, colagen de tip II, curcumină și vitamina D3 pot susține integritatea cartilajului articular, cu menținerea mobilității și flexibilității articulațiilor.” precizează Prof. Dr. Rodica Trăistaru.
În această formulă sinergică, combinația de glucozamină, condroitină și acid hialuronic, completează acțiunea colagenului de tip II (UC-II®), similar celui regăsit în mod natural în matricea cartilajelor articulare, susținând confortul, mobilitatea și flexibilitatea articulațiilor, în timp ce vitamina C contribuie la formarea normală a colagenului.
Care este perioada minimă de administrare a unui supliment pentru susținerea sistemului osteoarticular?
„După cum este menționat în literatura de specialitate, durata prescrierii acestor produse este de minim 6 – 8 săptămâni. Efectul benefic durează 6-12 săptămâni, după terminarea tratamentului. Ulterior se poate relua.” este de părere Prof. Dr. Rodica Trăistaru.
Este important să reținem că adminstrarea corectă a produselor condroprotectoare se face în cure de 2 – 3 ori pe ani, cu durata de 2 – 3 luni. Nu este recomandată administrarea pe perioade lungi sau cure scurte, ineficiente.