Din cuprinsul articolului
Ateroscleroza este un cuvânt pe care probabil îl auziți mult mai mult decât vă pasă. Se referă la întărirea arterelor datorită acumulării de placă, care este în esență o combinație de „colesterol, substanțe grase, produse reziduale celulare, calciu și fibrină (un material de coagulare în sânge)”.
Când se întâmplă acest lucru, sunteți expus riscului de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Conform Actualizării Statisticilor privind bolile de inimă și accidentul vascular cerebral din 2016 ale American Heart Association, în 2013, 1 din 3 decese din SUA a fost rezultatul bolilor de inimă, accidentului vascular cerebral și al altor boli cardiovasculare. În plus, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale au fost listate ca ucigașii numărul unu și doi la nivel modial, potrivit raportului.
Desi medicul probabil iti va recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, adica un regim alimentar echilibrat si exercitii fizice regulate, la primele semne de arterioscleroza probabil vei primi o reteta cu statine (medicament pentru reducerea colesterolului) sau fibrate pentru scaderea trigliceridelor, pe langa alte medicamente.
Iata 7 metode naturale care iti pot veni in ajutor pentru prevenirea si chiar tratarea arterelor ingrosate.
Curatarea arterelor ingrosate in mod natural
1. Usturoi
Usturoiul este asociat cu prevenirea sau tratarea a cel putin 220 de simptome sau probleme de sanatate. Iar cand vine vorba de bolile cardiovasculare, principala cauza de deces in tarile industrializate, usturoiul ocupa un loc de cinste.
2. Rodii
Chiar daca rodia nu este pe placul tuturor, datorita gustului usor acid, acest fruct delicios si dulce este extrem de util in curatarea placii de pe artere, conform mai multor studii. Bogat in polifenoli, printre care tanini si antocianine, sucul de rodie a dovedit ca poate reduce placa arteriala cu pana la 30%.
3. Varza fermentata
Nu exista niciun dubiu ca alimentele fermentate sunt bune pentru sanatate. Ele contin numeroase probiotice care mentin sanatatea intestinala; iar oamenii de stiinta sunt de acord ca acest lucru influenteaza in mare masura sanatatea intregului corp.
4. Seminte de susan
Aceste seminte micute au un gust specific si contin vitamine si minerale, printre care cupru si mangan, precum si o doza sanatoasa de fier, fosfor, calciu, magneziu, vitamina B1, zinc, molibden, seleniu si chiar fibre.
Proprietatile care fac din semintele de susan niste alimente bune pentru inima se datoreaza unor substante numite sesamina si sesamolina. Cunoscute sub numele de lignani, acestea au abilitatea de a reduce colesterolul, prevenind tensiunea arteriala marita si chiar de a reface rezervele de vitamina E.
5. Turmeric
Cand vine vorba despre condimentele bune pentru inima, turmericul este de neintrecut. Ingredientul activ din acest condiment de un galben aprins este curcumina, un polifenol incredibil de puternic. Studiile despre curcumina sunt numeroase, aratand ca aceasta are efecte in sute de boli.
Daca ar fi sa alegem un ingredient care vindeca toate bolile, atunci acesta ar putea fi turmericul. In ceea ce priveste sanatatea inimii, exista peste 45 de studii care arata in mod evident ca acest condiment puternic are proprietati cardio-protectoare. Un studiu publicat in „Arterioscleroza, tromboza si biologia vasculara” arata ca turmericul poate preveni deteriorarea arterelor asociate in mod normal cu blocajele.
6. Vitaminele B
Vitaminele B includ:
- B1 (tiamina)
- B2 (riboflavina)
- B3 (niacina)
- B5 (acid pantotenic)
- B6
- B7 (biotina)
- B12
- acid folic
In mod normal poti obtine toate aceste vitamine dintr-un supliment cu complex de vitamine B, insa nu este solutia cea mai buna pe termen lung. Studiile arata in mod clar cat de important este acest grup de vitamine pentru sanatatea inimii. Recent, cercetatorii au descoperit ca un amino acid care apare in mod spontan, homocisteina, are un rol esential in boala cardiaca.
De fapt, studiile arata ca pana si cele mai mici cresteri in nivelul acestui amino acid din sange pot acumula si cauza inflamatii si deteriorari la nivel arterial, care maresc predispozitia catre bolile cardiace.
7. L-Arginina
Cea de-a saptea metoda de curatare eficienta a arterelor in mod natural, L-Arginina, poate preveni ingrosarea arterelor cu 24%, conform unor studii.
Printre alte beneficii pentru sanatate, acest puternic amino acid este cunoscut si pentru abilitatea de a combate inflamatia, un factor important in boala cardiaca, de a reduce riscul de arterioscleroza si atac de cord, de a repara vasele de sange, de a combate insuficienta congestiva cardiaca si boala coronariana cardiaca si de a reduce tensiunea arteriala.