Sari la conținut

Arsurile la stomac și balonarea. Semnele unui cancer agresiv care nu dă simptome

Arsuri la stomac
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Arsurile la stomac și balonarea. Semnele unui cancer agresiv care nu dă simptome

Arsurile la stomac și balonarea sunt adesea considerate a fi cauzate de probleme gastrointestinale, dar pot fi, de asemenea, un semn al unei forme foarte agresive de cancer. O femeie de 30 de ani a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 3 după ce a confundat simptomele zilnice cu probleme de stomac.

Arsurile la stomac și balonarea, două semne înșelătoare ale cancerului

Amy, o influenceriță TikTok, a împărtășit cele două semne înșelătoare ale cancerului ei într-un videoclip. Aproximativ 80% din cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate târziu din cauza simptomelor vagi.

A fost mult timp cunoscut ca “ucigașul tăcut”. Cancerul ovarian, care afectează mai mult de 21.000 de femei americane în fiecare an, este cunoscut pentru colecția sa de simptome vagi, subtile, cum ar fi balonarea, care deseori trec neobservate.

De aceea, 80 la sută din cazuri nu sunt diagnosticate decât atunci când boala s-a răspândit, iar jumătate dintre pacienți nu vor supraviețui mai mult de cinci ani.

Tumoare, de dimensiunea unei mingi de fotbal
Acum, o tânără fostă pacientă a detaliat cele două semne înșelătoare ale tumorii sale – care a ajuns la dimensiunea unei mingi de fotbal în momentul în care a fost descoperită. Amy și-a împărtășit povestea șocantă a cancerului ei cu cei 45.000 de urmăritori pentru a-i avertiza pe alții cu privire la semnele puțin cunoscute.

Într-un videoclip postat în octombrie, ea a vorbit despre stupoarea ei la momentul diagnosticului, la vârsta de 30 de ani, deoarece nu avea niciun factor de risc.

“Făceam deja tot ce trebuia pentru a preveni cancerul. Mâncam sănătos, făceam exerciții… cel puțin asta credeam. Asta e ceea ce vă arăt în acest videoclip, exact care au fost simptomele mele. Acestea sunt lucruri pe care majoritatea oamenilor le trec cu vederea… împărtășindu-mi povestea, aș putea să vă salvez viața”, spune Amy, care lucra într-un centru de cancer local, potrivit Daily Mail.

La momentul diagnosticului Amy în 2017, ducea o viață “destul de obișnuită”. Își cumpărase recent prima casă cu logodnicul ei și s-a căsătorit trei luni mai târziu.

Dar la scurt timp după ce s-a întors de la o lună de miere de două săptămâni în Italia și Grecia, a apărut primul simptom.

“După două săptămâni de exces, am câștigat în mod natural puțin în greutate. Nimic major, poate vreo cinci kilograme sau ceva de genul. Am trecut peste asta, dar chiar și săptămâni mai târziu părea că nu se dădea jos.

Cunoșteam foarte bine corpul meu. Mâncam bine, făceam exerciții. Dar nu am slăbit. Dimpotrivă, m-am îngrășat. Dar apoi a apărut “primul simptom” care a început să “tragă semnale de alarmă”.

Aveam arsuri la stomac persistente. Aveam mereu arsuri la stomac. Asta nu mi s-a întâmplat niciodată până acum.

Trebuia să am mereu la mine pastile în sertarul de la birou, pentru că nu puteam să trec printr-o zi fără ele. Vocea mea interioară îmi spunea că ceva nu era în regulă”, spune Amy, care postează în mod regulat sfaturi de sănătate pe canalul ei popular.

Cum a fost pus diagnosticul
“Era ora 17:00 vineri după-amiază când numele medicului meu a apărut pe telefonul meu. Stăteam acolo, încremenită la tejghea bucătăriei mele. Mi-a spus: ”Ai o tumoare la ovar. Măsoară 21 cm pe 10 cm. Îmi pare rău, ai cancer””, spune Amy.

Amy a fost diagnosticată cu stadiul trei al bolii – ceea ce înseamnă că cancerul s-a răspândit în afara ovarului. Mai puțin de 40 la sută dintre femeile diagnosticate în acest stadiu vor supraviețui mai mult de cinci ani.

Cancerul ovarian, legat de arsurile la stomac

 

arsuri la stomac
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

“Mărimea tumorii apăsa asupra intestinelor mele și a stomacului meu. Acest lucru provoca reflux acid. Stomacul meu se umplea de acid”, spune ea.

Curând după diagnostic, Amy a început un regim de tratament epuizant. Mai întâi, a suferit o intervenție chirurgicală majoră pentru a îndepărta tumoarea, iar abdomenul i-a fost închis cu 33 de agrafe chirurgicale.

“Operația a fost partea ușoară. Următorul pas a fost chimioterapia. Efectele secundare m-au speriat. Și pe bună dreptate”, a mai spus tânăra.

Tratamentul a făcut-o “atât de epuizată”, “greață” și “deprimată”, dar a funcționat pentru a distruge celulele canceroase.

Cancerul ovarian, ucigașul din umbră

Peste 80% dintre cazurile de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiile avansate ale bolii. La momentul diagnosticului, 60 % din cancerele ovariene se vor fi răspândit deja în alte părți ale corpului, reducând rata de supraviețuire la cinci ani la 30 la sută, față de 90 la sută în stadiul cel mai timpuriu.

Este diagnosticat atât de târziu din cauza localizării sale în pelvis, conform Dr. Ronny Drapkin, profesor asociat la Universitatea din Pennsylvania, care a studiat boala de mai bine de două decenii.

“Pelvisul este ca o boltă, astfel că o tumoare acolo poate crește destul de mult înainte de a deveni vizibilă”, a spus Dr. Drapkin, potrivit dailymail.co.uk.

Primele simptome care apar cu cancerul ovarian sunt de natură gastrointestinală, deoarece tumorile pot începe să apese în sus. Atunci când un pacient se plânge de disconfort gastrointestinal, medicii tind să se concentreze mai degrabă pe schimbarea dietei și alte cauze decât să sugereze un screening pentru cancerul ovarian.

Dr. Drapkin  mai spune că “adesea că cancerul ovarian este un ucigaș tăcut deoarece nu are simptome timpurii, când de fapt are simptome, sunt doar foarte generale și ar putea fi cauzate de alte lucruri”.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel