Sari la conținut

Arsurile la stomac pot fi semn de cancer. Iată ce trebuie să știi

Din cuprinsul articolului

Arsurile la stomac pot fi un simptom al cancerului esofagian sau de stomac. Dacă te confrunți cu această afecțiune de cel puțin trei săptămâni, ar fi indicat să mergi la medic pentru mai multe investigații, avertizează experții.

Arsurile la stomac sau boala de reflux gastroesofagian este o formă de indigestie care apare atunci când acidul și sucurile gastrice ajung în esofag și cauzează inflamație și durere.
Diagnosticarea timpurie a cancerului esofagian sau de stomac crește șansele vindecării. Aproximativ 67% dintre persoanele diagnosticate cu cancer gastroesofagianc în stadiu incipient, supraviețuiesc cel puțin cinci ani. Când cancerul este descoperit târziu, șansele de supraviețuire pentru cinci ani, scad la 3%.

Cancerul gastroesofagian este a patra cauză de mortalitate prin cancer la bărbați și a cincea la femei.

9 din 10 persoane diagnosticate cu acest tip de cancer, au peste 50 de ani.

DESPRE ARSURILE LA STOMAC

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă cronică în care acidul (si uneori si bila) din stomac ajunge (refluează) în esofag (tubul care leaga faringele de stomac), iritând mucoasa esofagiană și cauzând simptome precum arsuri, eructatii (râgâieli), regurgitatii, durere în piept. Aceste simptome pot fi resimțite de oricine câteodată. Dar când apar mai des (cel puțin de două ori pe săptămână) sau când afectează viața de zi cu zi, vorbim de boala de reflux gastroesofagian.

Simptomele pot include:

–       O senzație de arsură în piept, uneori ajungând până la nivelul gâtului, cu un gust acru-amar în gură

–       Durere în piept

–       Dificultate la înghițire (disfagie)

–       Tuse seacă

–       Răgușeală, dureri de gât

–       Regurgitație (întoarcerea) mâncării sau reflux de lichid acru (reflux acid)

–       Senzație de nod în gât

Persoanele supraponderale, precum şi cele cu vârste înaintate, sunt, de obicei, mai afectate de această boală, întrucât grăsimea abdominală interferează cu funcţiile esofagului, iar sfincterul esofagian, care previne trecerea conţinutului alimentar din stomac în esofag, devine mai slab odată cu înaintarea în vârstă

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel