În ultimul trimestru al anului 2017, taxa clawback a fost în valoare de 23,45%, mai mare cu aproximativ 4 puncte procentuale comparativ cu trimestrul trei al aceluiaşi an, când a fost calculată la 19,42%.
În perioada 2013 – 2017 taxa clawback a fost în continuă creștere și prin plata acesteia, industria producătoare de medicamente a acoperit tratamente ale pacienților români de peste 7 miliarde de lei, mai mult decât bugetul alocat medicamentelor într-un an.
,,Niciunul dintre guvernanții din ultimii 8 ani nu a acordat atenție acestei suprataxări a industriei farmaceutice, deși în nenumărate rânduri au fost aduse argumente și propuse soluții care să transforme această povară fiscală într-un instrument util sistemului de sănătate. Taxa clawback este una dintre problemele rămase nerezolvate, predate de un guvern către altul. Avem însă încredere că noul guvern va acorda o atenție sporită crizei de medicamente cu care se confruntă pacienții români și că vor ține cont și de nevoile acestora, nu doar de calcule financiare.
În toți acești ani, taxa clawback s-a transformat dintr-o măsură temporară de control bugetar într-o măsură care acționează împotriva pacienților. Anul trecut, mai mult decât oricând, au fost vizibile consecințele pe care le poate avea o astfel de măsură asupra accesului pacienților la medicamente, mai ales la cele care nu au alternativă terapeutică în piață.
ARPIM a propus o serie de soluții pe termen scurt și mediu care vizează două dintre marile probleme ale taxei clawback: impredictibilitatea și lipsa de transparență a mecanismului de calcul, dar și bugetul alocat medicamentelor, utilizat pentru calculul taxei clawback, care a rămas la nivelul stabilit în anul 2012. Printre soluții se numără eliminarea consumului de medicamente din spitale pentru calculul taxei clawback, plafonarea taxei clawback, ceea ce ar oferi mai multă predictibilitate, dar și creșterea anuală progresivă a bugetului alocat medicamentelor, cu 50% din cota taxei plătite de producătorii de medicamente în anul anterior.
Sistemul de sănătate românesc are nevoie de soluții care să trateze cauza problemelor, nu doar simptomele și implementarea unui mecanism predictibil și transparent pentru calcului taxei clawback reprezintă una dintre soluții”, a declarat Liviu Popescu, Director Relații Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Companiile membre ARPIM își arată disponibilitatea de a lucra alături de noul Guvern pentru a găsi de urgență cele mai bune soluții pentru a evita adâncirea crizei de medicamente cu care se confruntă sistemul de sănătate.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…