Categories: Ştiri sănătate

Aromaterapia cu ulei de mentă poate reduce intensitatea durerii după o intervenție chirurgicală pe cord deschis

Inhalarea uleiului esențial de mentă poate reduce intensitatea durerii după o intervenție chirurgicală pe cord deschis și poate reduce utilizarea calmantelor de către pacienți.

Utilizarea aromoterapiei cu ulei esențial de mentă poate reduce severitatea durerii după o intervenție chirurgicală pe cord deschis, în același timp, îmbunătățind calitatea somnului, conform concluziilor unei mici cercetări clinice comparative publicate online în jurnalul BMJ Supportive & Palliative Care.

Aromaterapia cu ulei de mentă poate reduce intensitatea durerii după o intervenție chirurgicală pe cord deschis

Cercetările publicate anterior arată că uleiurile esențiale inhalate pot fi utile, iar uleiul esențial de mentă este deja utilizat pe scară largă în îngrijirea paliativă. Prin urmare, cercetătorii au dorit să investigheze potențialul uleiului esențial de mentă de a reduce durerea și de a îmbunătăți calitatea somnului pacienților după o intervenție chirurgicală pe cord deschis.

Astfel, 64 de adulți au fost repartizați aleatoriu fie unui tratament cu 0,1 ml de ulei esențial de mentă 10%, fie cu 10 ml de apă distilată, administrați cu 30 de minute înainte ca tubul de respirație să fie îndepărtat și apoi de 3 ori pe zi prin nebulizator până în a doua noapte după procedura – 7 doze. in toate.

Ambele grupuri au fost similare în ceea ce privește sexul, vârsta și greutatea; tip de intervenție chirurgicală; timp (ore) sub anestezie generală; lungimea intubării; cantitatea de calmare a durerii dată; și timpul petrecut cu suportul respirator mecanic. Scala numerică de evaluare a durerii și Chestionarul de somn al spitalului St Mary au fost utilizate pentru a evalua modificările severității durerii și, respectiv, calitatea somnului. Analiza finală a inclus 59 de pacienți: 30 în grupul de aromaterapie și 29 în grupul de comparație.

După 2 zile, scorul mediu de severitate a durerii a fost de 3,22 în grupul cu aromaterapie și 4,56 în grupul de comparație, o diferență semnificativă statistic, spun cercetătorii. Scorurile medii ale somnului în ziua 1 au fost 20,10 și 25,76 în grupurile de aromoterapie și, respectiv, de comparație, scăzând la 18,63 și, respectiv, 22,62, în ziua 2, o diferență semnificativă statistic între cele două grupuri.

Cu cât scorul este mai mare, cu atât calitatea somnului este mai slabă.

Explicațiile studiului

Cei cărora li s-a administrat aromaterapie cu ulei de mentă au avut nevoie de mai puțină ameliorare farmacologică a durerii decât pacienții din grupul de comparație. Ca o explicație pentru descoperirile lor, cercetătorii sugerează că principalele componente ale uleiului de mentă – carvona, limonenul și mentolul – pot fi cheie pentru calitățile sale de calmare a durerii, în special mentolul.

De asemenea, ei indică studiile publicate anterior care confirmă efectele relaxante și sedative ale uleiului esențial de mentă. Pe măsură ce pacienții se confruntă cu un nivel ridicat de stres postoperator și durere după ce s-au trezit la terapie intensivă în urma unei intervenții chirurgicale pe inimă, reducerea acestor factori ar trebui să îmbunătățească calitatea somnului, sugerează ei.

„Rezultatele arată că inhalarea uleiului esențial de mentă poate reduce intensitatea durerii pacienților după o intervenție chirurgicală pe cord deschis și, în consecință, poate reduce utilizarea calmantelor de către pacienți.

De asemenea, utilizarea acestui produs pe bază de plante poate îmbunătăți calitatea somnului pacienților în primele nopți după operație și le poate aduce mai mult confort.

Având în vedere efectul inhalării uleiului esențial de mentă asupra durerii și asupra calității somnului, se poate concluziona că acest produs pe bază de plante poate fi utilizat în siguranță ca tratament complementar pentru ameliorarea durerii și pentru a face pacienții confortabil după o intervenție chirurgicală pe inimă”, au spus cercetătorii.

Acesta este un studiu mic, iar cercetătorii recunosc că nu au fost capabili să excludă posibilele efecte de mediu ale luminii și zgomotului asupra calității somnului pacienților, care ar fi putut afecta scorurile obținute.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

5 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

5 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

6 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

6 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

7 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

7 ore ago

Citeste si: